Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Dziesmu svētku biļetes: Ar haosu un vilšanos. Vai varēja citādi?

© Ekrānšāviņš no avīzes

Jau pirmajā Dziesmu un deju svētku biļešu iegādes dienā, 3. martā, tika izpārdots vairākums no 19 maksas pasākumiem. Vēl pieejamas biļetes uz Sadziedāšanās nakti Mežaparka Lielajā estrādē un latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncertu 5. jūlijā Arēnā Rīga.

No publiskā tirdzniecībā 3. martā nodotajām 95 250 biļešu uz Dziesmu un deju svētku 19 maksas pasākumiem pirmo triju stundu laikā (no pulksten 11) tika izpirktas visas uz noslēguma koncertu Mežaparka Lielajā estrādē un deju lielkoncertu Daugavas stadionā. Tāpat arī uz virkni citu maksas pasākumu, piemēram, garīgās mūzikas koncertu Es esmu... Rīgas Domā, abiem deju koncertiem Vēl simts gadu dejai Arēnā Rīga, tautas mūzikas koncertu Visas manas greznas dziesmas, pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncertu Lielajā ģildē.

GARUMGARĀ RINDĀ pie kasēm aptuveni 50 tirdzniecības vietās visā Latvijā bija spiesti stāvēt dziesmu svētku skatītāji, otra daļa potenciālās svētku publikas gaidīja pie saviem datoriem / F64

Aktīvākie pircēji ieņēma rindas (daudzviet tās bija ļoti garas) pie aptuveni 50 kasēm visā Latvijas teritorijā jau no piektdienas pēcpusdienas un gaidīja to atvēršanos visu nakti. «Pirmajā dienā sešu stundu laikā tika saņemts vairāk nekā miljons pieprasījumu. Šobrīd ir pārdotas aptuveni 85 000 biļešu, un 46% no tām - internetā,» informē svētku rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva, atgādinot 2013. gada svētku statistiku: toreiz bija pieejamas 58 000 biļešu un pirmajā dienā izpirka 44 000. Viņa arī uzsver, ka no 1. maija publiskā tirdzniecībā varēs iegādāties tās biļetes, kas ir rezervētas, bet nav izpirktas.

«Visas dienas laikā mēs nemitīgi monitorējām biļešu tirdzniecības situāciju gan kasēs, gan internetā. Kā liecina biļešu tirgotāja sniegtie operatīvie dati, vienlaikus sistēmā tika apkalpoti vidēji 1000 pircēju. Diemžēl, kā novērojām paši un pircēji, biļešu tiešsaistes sistēma gan kasēs, gan internetā ir bijusi ļoti lēna,» atzīst Svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Svētku rīkotāji esot konstatējuši arī to, ka biļešu pakalpojuma sniedzējs ir piemērojis interneta veikala lietošanas komisijas maksu. Bet saskaņā ar noslēgto līgumu starp Latvijas Nacionālo kultūras centru un SIA Biļešu paradīze pakalpojuma sniedzējs nav bijis tiesīgs tā darīt. Šobrīd tiekot apkopoti un analizēti visi problēmjautājumi, lai drīzumā sniegtu gan rīkotāja, gan biļešu pārdevēja skaidrojumu.

Ekrānšāviņš no avīzes

Juhņēviča vērš uzmanību arī uz to, ka sludinājumu portālos jau parādījušās biļetes uz svētku pasākumiem par cenu, kas vairākkārt pārsniedz tās sākotnējo vērtību: «Mūsu rokās nav juridisku ieroču cīņai ar šiem negodprātīgajiem cilvēkiem. Mēs varam tikai aicināt neiegādāties biļetes no pārpircējiem. Ja pērkat tās ārpus tirdzniecības vietām, pastāv augsts risks tikt pie viltotām.»

Dziesmu un deju svētku programmu kopā veido 65 pasākumi, no kuriem 43 ir brīvi pieejami un ir bez maksas. Visu svētku nedēļu dažādās Rīgas vietās - Vērmanes dārzā, Esplanādē, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Doma laukumā, Rīgas skvēros un parkos - notiks kultūras pasākumi un koncerti. Pasākumu norisi varēs vērot arī sabiedriskajos medijos un internetā.