Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Eirobarometrs: Lielākā problēma Latvijā – veselības aprūpe

© pixabay.com

Veselība un sociālās aprūpes sistēma, pēc Latvijas iedzīvotāju domām, ir divas galvenās problēmas valstī, liecina jaunākais Eirobarometra pētījums. Taču gandrīz tikpat būtiski jautājumi ir arī cenu pieaugums un inflācija, kā arī nodokļu sistēma.

Atšķirībā no Latvijas, kur veselība savu galvenās problēmas statusu nezaudē jau otro gadu pēc kārtas, Eiropas Savienībā vidēji kā galvenais jautājums iedzīvotāju acīs ir bezdarbs, terorisms un imigrācija.

Eirobarometra Nacionālais ziņojums par Latviju atklāj, ka kopumā Latvijas un pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi par nozīmīgākajām ES problēmām uzskata imigrāciju un terorismu, savukārt Latvijas iedzīvotāji atsevišķi kā galvenās problēmas nosauc veselības un sociālo aprūpi, kā arī cenu pieaugumu un dzīves dārdzību, nodokļu sistēmu, bezdarbu un pensijas. Eiropieši kopumā kā savai valstij svarīgas problēmas ir norādījuši imigrāciju, taču tāpat kā Latvijas iedzīvotāji arī veselības un sociālās aprūpes sistēmu. Salīdzinājumā ar aptauju pagājušā gada sākumā Eiropā arī pieaudzis to aptaujāto skaits, kas kā valstij svarīgu problēmu arvien biežāk nosauc cenu pieaugumu un dzīves dārdzību, kā arī vides, klimata un enerģētikas problēmas, kuras savukārt Latvijas iedzīvotāji nemin problēmu topa augšgalā.

Diemžēl Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi kopš 2016. gada rudens ir manāmi samazinājusies - kopumā 69 procenti Latvijas pilsoņu atzīst, ka ir apmierināti ar savu dzīvi (tas ir par pieciem procenta punktiem mazāk). Šāds apmierinātības līmenis kopumā ir zemāks nekā vidēji ES - 83 procenti. Lietuvā ar dzīvi apmierināti 70 procenti, bet Igaunijā - 81 procents pilsoņu. Salīdzinoši ar dzīvi visapmierinātākie ir Dānijas (97 procenti), Nīderlandes (96 procenti), Īrijas (96 procenti) un Luksemburgas (96 procenti) pilsoņi. Savukārt zemāka apmierinātība ar dzīvi ir Rumānijā (54 procenti), Bulgārijā (53 procenti), Serbijā (50 procenti) un Grieķijā (tikai 42 procenti).

Arī personiskā līmenī Latvijas iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas norāda dzīves dārdzību, veselības aprūpi un pensijas. Šajā jautājumā situācijas vērtējums sakrīt ar eiropiešu domām. Uz jautājumu, kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras Eiropas Savienība, gan Latvijas iedzīvotāji, gan eiropieši kopumā atbild: terorisms un imigrācija.

Veselības aprūpes atzīšana par vienu no svarīgākajām problēmām nav pārsteigums, un tas ir saistīts gan ar cilvēku personīgo sajūtu un, iespējams, pieredzi saslimšanas gadījumā, gan valstī kopumā notiekošo - plānotās veselības reformas, ģimenes ārstu streiks vasarā, mediķu cīņa par atalgojumu, diskusijas par veselības aprūpes budžetu, galu galā - ziedojumu vākšana onkoloģiskiem pacientiem, kas notikusi gan pirms gada, gan notiek tagad. Veselības aprūpes situāciju paspilgtina arī e-veselības nedienas.

***

UZZIŅAI

Ekrānšāviņš no avīzes

Kam uzticas Latvijasiedzīvotāji (%)?

Armija 66

Policija 60

Radio 60

TV 59

Reģionālās un vietējās iestādes 50

Eiropas Savienība 45

Drukātā prese 41

Internets 35

Tiesas 34

Latvijas valdība 27

Sociālie tīkli 21

Saeima 20

Politiskās partijas 9

Avots: Eirobarometrs