Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Noziedzībai piegriezīs digitālās skrūves

© F64

Izlūkošana internetā, kriptovalūtu arests, melnā tirgus monitorings un noziedzīgi iegūtās mantas atgūšana – šīs ir jaunās metodes, kas tiek ieviestas un pastiprinātas cīņai ar organizēto noziedzību. Tādu lēmumu pieņēmusi valdība.

Pirms nedēļas pieņemto Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānu 2018.-2020. gadam var dēvēt par novatorisku. Turpmākajos divos gados šim mērķim iecerēts papildus atvēlēt 7,92 miljonus eiro, no tiem vairāk nekā puse būs pastiprinājums policijai. Jaunas tehnoloģijas, jaunas štata vietas un jauni pienākumi. Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs plāna pieņemšanu uzskata par nozīmīgu sasniegumu. Tam vajadzētu sašķobīt organizētās noziedzības pamatus.

Noziedznieki diversificē riskus

Saskaņā ar Eiropola datiem organizētā noziedzība seko investīciju likumam - nelikt visas olas vienā groziņā - un riskus diversificē. Paralēli nodarbojas ar narkotikām, cilvēktirdzniecību, akcīzes preču kontrabandu, personu pārvietošanu un citiem noziegumiem. Attiecīgi arī noziedzības apkarošanai jānotiek vienlaikus visās frontēs. Kriminālā statistika par pagājušo gadu liecina, ka noziedzīgu nodarījumu skaits valstī kopumā samazinās. 44 250 noziegumu, kas desmit gadu griezumā ir samazinājums par 29%. Tā rāda valsts izdevumā Latvijas Vēstnesis policijas publiskotā statistika. Taču šajā skaitlī ietilpst arī sīki nodarījumi - tiklab nozagta ievārījuma burka. No sabiedrības drošības viedokļa, lielākā uzmanība pievēršama smagiem (sods līdz 10 gadiem ieslodzījumā) un sevišķi smagiem (sods virs 10 gadiem ieslodzījumā) noziegumiem - tādiem, kas rada būtisku kaitējumu. Slepkavības, lielas zādzības, laupīšanas, izspiešanas. Pērn valstī notikuši 1752 sevišķi smagi noziegumi, tostarp 33 slepkavības, 65 izvarošanas. Tas ir par 4,3% vairāk nekā aizpērn. Savukārt reģistrēto smago noziegumu skaits ir 11 572. Pieaugums par 28%. Policijas statistika arī liecina par noziedznieku augstu organizētību. Pērn atmaskotas 130 vietējā līmeņa organizētās grupas un deviņas starptautiskas noziedznieku grupas. Bandīti strādā, viņu darbs kļūst arvien tehnoloģiskāks. Kontrabandas sūtījumiem tiek pievienoti GPS raidītāji, nelegālu kravu nomešanai no vilcieniem - magnēti ar tālvadību. Tāpat kā likumpaklausīgā pasaule, arī noziedzīgā pāriet uz digitāliem risinājumiem. Attiecīgi tiesībsargājošajām iestādēm jāīsteno tehnoloģiski komplicēti pasākumi, jāapgūst jaunas iemaņas. Tas arī paredzēts Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānā.

Stiprinās kiberpoliciju

Kā viens no pirmajiem veicamajiem darbiem plāna kopsavilkumā minēta kontrabandas tirgus regulāra izpēte: «Jāizstrādā monitoringa metodes, lai nodrošinātu pilnīgu izpratni par visu akcīzes preču nelikumīgajiem tirgiem, objektīvi novērtētu to dinamiku, tendences, ietekmējošos faktorus un apdraudējuma līmeni valsts ekonomiskajām un finanšu interesēm. Neatkarīgā nesen jau vēstīja, ka kontrabandas jomā lielākā problēma ir un paliek cigaretes, taču jauna tendence ir narkotiku piegāde ar pasta un kurjeru starpniecību.

Tehnoloģiski komplicētāka joma ir noziegumi internetā, un te plānota virkne pretpasākumu. Šogad Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē jau paplašināta 3. nodaļa, kas cīnās ar kibernoziegumiem un nodarbojas ar intelektuālā īpašuma aizsardzību. Nākamgad tajā tiks izveidotas vēl papildus 15 amata vietas. Apkaros mantkārības noziegumus, aizliegtās pornogrāfijas izplatīšanu, intelektuālā īpašuma zādzības.

2018. gadā policijas tehniskās struktūrvienības tiks nodrošinātas ar speciālu programmatūru un tehniskajām ierīcēm, kas nepieciešamas kibernoziegumu apkarošanai. Notiks arī darbinieku apmācības. Interneta izlūkošana būs instruments kibernoziegumu novēršanai un apkarošanai agrīnajā stadijā.

Ķersies klāt kriptovalūtai

Zīmīgi, ka līdz tiesībsargājošajām iestādēm ir aizvēlies kriptovalūtu bums. Noziedznieki arvien biežāk veic norēķinus kriptovalūtās, izmantojot to anonimitāti. Tirgojas tā tumšajā tīmeklī. Arī naudu izspiež, pieprasot pārskaitīt sev, piemēram, bitcoin. Tā pērn notika, kad no Baltijas valstīs populāras plastikas ķirurģijas klīniku ķēdes tika izzagtas tūkstošiem klientu fotogrāfijas - pirms un pēc operācijas. Bandīti šantažēja slavenības. Tad nu tiesībsargājošās iestādes tagad pētīs, ko darīt ar kriptovalūtām: «Tiks pievērsta pastiprināta uzmanība kriptovalūtu apritei, un tiks apzinātas metodes, kā kriptovalūtu var izņemt izmeklēšanas ietvaros un uzlikt tai mantas arestu.»

Mantas jautājumiem turpmākajos gados tiks pievērsta liela uzmanība. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguves dienests jau nodarbojas ar noziedzīgi iegūtas mantas identificēšanu, taču šim procesam jākļūst par katras izmeklēšanas sastāvdaļu. Cīņā ar noziedzīgo pasauli valdības akceptētie līdzekļi stiprinās arī pārējo tiesībsargājošo iestāžu jaudas. Bez Valsts policijas finansiālu piešprici saņems arī KNAB, Valsts ieņēmumu dienests, Ģenerālprokuratūra, Valsts robežsardze, Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs un Valsts tiesu ekspertīžu centrs.

Valsts policijas kriminālā statistika. 2017. gads

Kopā 44 250 noziedzīgi nodarījumi

1752 sevišķi smagi noziegumi

11 572 smagi noziegumi

2278 kriminālpārkāpumi

24 799 mazāk smagi noziegumi

12 854 aizdomās turamās personas

8869 zādzības

604 laupīšanas

1093 tīši miesas bojājumu gadījumi, 128 mirušie

Akcīzes preču nelegālā aprite - 586 kriminālprocesi

Narkotiku nelegālā aprite - 2630 kriminālprocesu