Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pali sākušies: Applūduši daži autoceļi, mazdārziņi Tukumā, palienes Mežotnē un Engurē

© f64

Tukuma un Engures novados applūdušas Slocenes palienes, un ūdens stāv Lauktehnikas mazdārziņu rajonā Tukumā. Tukuma novada pašvaldības izpilddirektors Māris Rudaus-Rudovskis norāda, ka Slocenes palienēs atrodas mazdārziņu rajons, kur izbūvētas arī dažādas mājas. Lai arī mikrorajons ir applūdis, cilvēkiem palīdzība pašlaik nav bijusi nepieciešama, arī no pagasta pārvaldēm nav saņemta informācija par kritiskām situācijām.

Pārmitrināts ir arī ceļš Mazkalnjāņi-Viksas, taču tas satiksmei pagaidām vēl ir lietojams. Cēlies ūdens līmenis arī tā sauktajā Tukuma ezera gultnē, taču ūdenim minētajā vietā ir, kur palikt.

Viņaprāt, lielākas problēmas Slocene varētu sagādāt Milzkalnei un Šlokenbekai Engures novadā, kur mājas atrodas tuvāk krastiem, taču Engures novada pašvaldības izpilddirektors Imants Valers aģentūrai LETA apliecināja, ka applūdušas ir tikai palienes, un pašlaik draudu, ka applūstu mājas, nav.

Ledus sastrēguma dēļ Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis trešdien strauji kāpis par pusotru metru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija. Kopš svētdienas ūdens līmenis cēlies jau par 2,5 metriem. Palieņu applūšanas slieksnis pārsniegs par diviem metriem. Trešdien plkst.12 ūdens līmenis Mežotnes hidroloģiskajā stacijā bija četrus metrus virs stacijas nulles punkta.

Jelgavas pusē Lielupē turpinās pakāpenisks ūdens līmeņa kāpums. Ja ledus sastrēgums no Mežotnes virzīsies lejup pa upi un tiks pārrauts arī otrs sastrēgums, kas atrodas augšpus Jelgavas, straujš ūdens līmeņa kāpums un zemāko vietu applūšana gaidāma arī Jelgavā.

Jau vēstīts, ka visos valsts reģionos trešdien turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs, daudzviet applūst palienes, vietām apdraudētas arī plašākas teritorijas.

Jau ziņots, ka ir applūdusi atrakciju laukuma teritorija "Latvijas valsts mežu" dabas parkā Tērvetē. Tāpat, kūstot sniega masām, kas uzkrājušās laukā, applūdis un daļēji izskalots autoceļš Annenieki-Jaunpils (V1457) tā 1,7 kilometrā, tāpēc tika pieņemts lēmums par tā slēgšanu.