Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldība lūgusi miljonāram rakstiski apliecināt, ka viņš aizvāks "māju-kuģi"

© rekurzeme.lv

Pāvilostas novada pašvaldība lūgusi "mājas-kuģa" īpašnieku Argodu Lūsiņu ar rakstisku dokumentu apliecināt apņemšanos aizvest prom Ulmales stāvkrastā esošo objektu. Līdz šim Lūsiņš pašvaldības vadībai bija izteicis mutisku solījumu "māju-kuģi" aizvest prom līdz šī gada 1.jūlijam. Šonedēļ pašvaldība saņēmusi arī e-pasta vēstuli, kurā Lūsiņš detalizēti izklāstījis, kā šos darbus plānots paveikt. 

Tomēr pašvaldība lūgusi Lūsiņam šo apņemšanos apstiprināt arī ar dokumentu, kam būtu juridisks spēks.

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) speciālisti pēc februārī veiktās apskates secinājuši, ka Pāvilostas "māja-kuģis" ir atzīstama par būvi. BVKB gan norāda, ka objekta uzraudzība neietilpst BVKB un tās būvinspektoru kompetencē, līdz ar ko BVKB pašvaldībai sniegtais viedoklis nav saistošs un pašvaldība to var izmantot pēc saviem ieskatiem.

Aģentūrai LETA šonedēļ nav izdevies sazināties ar Pāvilostas novada domes priekšsēdētāju Uldi Kristapsonu ("Mēs savam novadam"), kurš pašlaik atrodas ārpus Latvijas, taču portālam "Liepājniekiem.lv" viņš iepriekš atzinis, ka pēc šī BVKB atzinuma nekāda pašvaldības rīcība nesekos, jo tas nav pašvaldībai saistošs, turklāt no Lūsiņa šīs nedēļas sākumā ir saņemta vēstule ar solījumu būvi aizvākt līdz 1.jūlijam.

Kā ziņots, veicot piekrastes joslas robežas uzmērīšanu, ir gūts apstiprinājums tam, ka "māja-kuģis" pilnībā atrodas uz tās īpašnieka zemes. Līdz ar to ir izslēgts iepriekš izskanējušais pieļāvums, ka būve daļēji varētu atrasties arī uz pašvaldības valdījumā esošās valsts zemes.

Pāvilostas pašvaldība bija lūgusi mērnieku pakalpojumus, lai noskaidrotu, vai stāvkrastā uzbūvētā "māja-kuģis" atrodas uz privātīpašnieka vai pašvaldības valdījumā esošās valsts zemes.

Februāra beigās Lūsiņš bija uzaicinājis pašvaldības vadītāju uz tikšanos klātienē pie "mājas-kuģa", lai kopīgi ar konstruktoru un citiem tehniskajiem speciālistiem detalizēti izrunātu plānu, kā 70 tonnas smago objektu aizgādāt prom. Vispirms to plānots aizvilkt uz Pāvilostas ostu un tad ar peldošo platformu transportēt tālāk.

Informācijas par to, ko Lūsiņš ar "māju-kuģi" plāno iesākt pēc tam, domes priekšsēdētāja rīcība nav, taču Pāvilostas novada teritorijā objekts nepalikšot. Šo darbu veikšanai tikšot piesaistīts uzņēmums "Arsava", kas nodrošina celtņu pakalpojumus. Līdz ar to "mājas-kuģa" transportēšanas darbus varēšot veikt tad, kad būs pieejams celtnis, zināja teikt pašvaldības vadītājs.