Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai šogad trešais augstākais oficiālo svētku brīvdienu skaits ES

© F64

Latvijai Eiropas Savienības (ES) valstu vidū šogad ir trešais augstākais oficiālo svētku brīvdienu skaits, liecina ES Oficiālajā Vēstnesī publicētie dati par svētku brīvdienām dalībvalstīs 2018.gadā.

Latvijā šogad oficiālo svētku brīvdienu statuss ir 17 dienām. Šajā ES apkopotajā oficiālo svētku brīvdienu sarakstā ietilpst arī dienas, kuras oficiāli ir svētku dienas, tomēr tās tiek atzīmētas svētdienās un līdz ar to ne vienmēr asociējas ar papildus brīvdienām.

Latvijā oficiālā svētku brīvdiena ir Jaungada diena 1.janvārī, Lielā piektdiena, kas šogad ir 30.martā, Pirmās lieldienas 1.aprīlī, Otrās Lieldienas 2.aprīlī, kā arī 30.aprīlis, kas šogad iekrīt starp svētku dienu 1.maijā un brīvdienu 29.aprīlī. Tāpat svētku brīvdienu sarakstā ietilpst Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas diena 1.maijā, Neatkarības atjaunošanas diena 4.maijā, Mātes diena 13.maijā, Līgo un Jāņu dienas 23. un 24.jūnijā, Vispārējo latviešu Dziesmu un dzeju svētku noslēguma diena 9.jūlijā, Latvijas Proklamēšanas diena 18.novembrī un tai sekojošā brīvdiena 19.novembrī. Tāpat oficiāli tiek atzīmēts Ziemassvētku vakars 24.decembrī, Ziemassvētki 25. un 26.decembrī, kā arī Vecgada diena 31.februāris.

Saskaņā ar Darba likumu vispārējā nedēļas atpūtas diena ir svētdiena, un, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētdienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā. Savukārt, ja darbinieks veic darbu svētku dienā, viņam jāsaņem piemaksa, kas ir ne mazāka kā 100% no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes. Līdz ar to, ja darbinieks strādā svētdienā, kas ir arī svētku diena, darba devējam šim cilvēkam jāpiešķir gan atpūtas diena, gan piemaksa.

Vēl vairāk oficiālo svētku dienu nekā Latvijā ir Bulgārijā, kur oficiāli atzīmē 20 dienas, un Beļģijā, kur par svētku brīvdienām atzītas pat 24 dienas.

Vienlaikus Lietuvā šogad ir 13 oficiālas svētku brīvdienas, bet Igaunijā - 12.

ES dati liecina, ka šogad 16 oficiālas svētku brīvdienas ir Spānijā, 15 - Slovākijā, Kiprā un Austrijā, 14 - Slovēnijā, Rumānijā, Maltā, Horvātijā un Dānijā, 13 - Zviedrijā, Portugālē, Lietuvā un Čehijā, 12 - Polijā, Igaunijā un Grieķijā, 11 - Ungārijā, Itālijā un Francijā, desmit - Somijā, Luksemburgā un Īrijā, bet deviņas oficiālās svētku brīvdienas ir Vācijā, Nīderlandē un vidēji arī Apvienotajā Karalistē, kur gan katrā no valsts daļām ir atšķirīgs oficiālo brīvdienu skaits. Velsā un Anglijā gada griezumā ir astoņas oficiālas svētku brīvdienas, Ziemeļīrijā - 11, bet Skotijā - deviņas.

Ekrānšāviņš no LETA

Aplūkojot minētos ES datus, svarīgi gan ņemt vērā, ka dalībvalstīs ir atšķirīgs darbalaiks, darbinieku produktivitāte un citi faktori, kas kopsakarā ar brīvdienu skaitu var atstāt dažādu ietekmi uz tautsaimniecību.

Kā ziņots, Latvijas valdošās koalīcijas partneri pauduši atbalstu "Vienotības" priekšlikumam noteikt valstī vēl vienu papildu oficiālo svētku dienu - 11.novembri, kas līdz ar to kļūtu 18.gada brīvdienu. Šajā dienā tiktu godināti latviešu karavīri. Uzņēmēji parasti iebilst pret jaunu brīvdienu noteikšanu, norādot uz to negatīvo ietekmi uz produktivitāti.