Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Elektrība kļūst lētāka

© F64

Pagājušajā nedēļā turpinājies elektroenerģijas cenu kritums, Baltijas valstīs vidēji pazeminoties par 5% līdz 42,47 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), liecina "Latvenergo" apkopotā informācija.

Latvijā un Lietuvā cenu līmenis samazinājies par nepilniem 6% līdz 42,57 eiro/MWh, bet Igaunijā kritums 3% apmērā līdz 42,46 eiro/MWh.

Otro nedēļu pēc kārtas samazinājies arī patēriņš. "Latvenergo" pārstāvji skaidroja, ka bija saglabājušies mērenāki laikapstākļi ar augstāku gaisa temperatūru, bet līdz ar joprojām relatīvi zemu nokrišņu apjomu Skandināvijas valstu hidrorezervuāru aizpildījums ir zem normālā līmeņa. Cenu kritumu veicināja arī izstrādes pieaugums "Nord Pool" vēja stacijās teju divkāršā apmērā pret nedēļu iepriekš.

Patēriņš turpinājis samazināties visās Baltijas valstīs, kopējais apjoms - 587 gigavatstundas (GWh), kas ir par 3% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Latvijā patēriņš samazinājās nedaudz vairāk nekā 2% apmērā līdz 152 GWh, Igaunijā kritums 4% apmērā līdz 188 GWh, bet Lietuvā samazinājums nepilnu 3% apmērā līdz 247 GWh.

Izstrādē savukārt novērots kāpums 5% apmērā līdz 485 GWh. Kāpumu lielā mērā veicināja tās pieaugums Latvijā - par 15% līdz 166 GWh, no kā par 35% pieaugusi izstrāde Daugavas HES. Arī Lietuvā izstrāde pieaugusi par 38% līdz 79 GWh, toties Igaunijā kritums 8% apmērā līdz 240 GWh.

Latvijā aizvadītajā nedēļā saražots par 9% vairāk elektroenerģijas nekā patērēts, pārpalikušo elektroenerģiju pārdodot "Nord Pool" biržā. Arī Igaunijā izstrādes un patēriņa bilance bijusi pozitīva un saražots par 27% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēts, bet Lietuvā bilance joprojām ar deficītu, saražojot vien 32% no vietējā patēriņa apjoma.