Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Internetveikalu "ietaupi24.lv" un "tehnika365.lv" īpašniekam piemēro 10 000 eiro sodu

© pixabay.com

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) internetveikalu "ietaupi24.lv" un "tehnika365.lv" īpašniekam SIA "Parfims" piemērojis 10 000 eiro sodu par negodīgas komercprakses īstenošanu, liecina PTAC mājaslapā publiskotais lēmums.

PTAC saistībā ar SIA "Parfims" īstenoto komercpraksi kopumā saņēmis 12 patērētāju sūdzības par neizpildītiem preču pasūtījumiem, nepiegādāto pasūtījumu maksas neatmaksāšanu patērētājiem aptuveni 6212,20 eiro apmērā, uzņēmuma neatbilstošo saziņu ar patērētājiem un atteikuma tiesību ierobežošanu.

Izvērtējot SIA "Parfims" īstenoto komercpraksi tīmekļvietnēs "ietaupi24.lv" un "tehnika365.lv" atbilstoši Negodīgas komercprakses aizlieguma likumam, PTAC konstatēja, ka uzņēmums minētajās interneta vietnēs nenodrošina pasūtīto preču pienācīgu izpildi, tādējādi maldinot patērētājus par tajās piedāvāto preču pieejamību.

Atbilstoši PTAC secinātajam, SIA "Parfims" nenodrošina informāciju par pasūtījuma veikšanas kārtību un atteikuma tiesībām, tostarp atteikuma veidlapu, kā arī informāciju par patērētāju sūdzību izskatīšanas kārtību un preču garantiju. Tāpat konstatēts, ka uzņēmums nenodrošina informāciju par patērētāju likumīgajām tiesībām, ja prece neatbilst līguma noteikumiem, nenodrošinot distances līguma saglabāšanas iespējas, kā arī nepiegādājot patērētājiem pasūtītās preces noteiktajā termiņā, neatmaksājot patērētājiem pirkuma maksu nepiegādātu preču gadījumā un nenodrošinot patērētājiem iespēju sazināties ar uzņēmumu.

Vairākkārt aicinot SIA "Parfims" veikt izmaiņas vietnēs "ietaupi24.lv" un "tehnika365.lv" un skaidrot tajās īstenotās komercprakses apstākļus, uzņēmums nesniedza atbildi uz PTAC sūtītajām vēstulēm. Kaut arī PTAC turpināja saņemt patērētāju sūdzības par uzņēmuma īstenoto komercpraksi, PTAC pērn 6.decembrī, kā arī šā gada 12.martā konstatēja, ka vietnes "ietaupi24.lv" un "tehnika365.lv" nedarbojas.

Kaut arī SIA "Parfims" izbeidzis minētās komercprakses īstenošanu, PTAC ieskatā tā skar vai var skart to patērētāju tiesiskās intereses, kuri ar uzņēmumu ir noslēguši distances līgumus. Turklāt konkrētajā gadījumā PTAC ir pamats uzskatīt, ka attiecīgās komercprakses īstenošana varētu tikt atsākta. Ņemot vērā minēto, PTAC nolēmusi SIA "Parfims" piemērot tiesisko pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kā arī aizliegt negodīgu komercpraksi, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama.

Vienlaikus PTAC secinājis, ka uzņēmuma nodarītais pārkāpums vērtējams kā smags patērētāju kolektīvo interešu pārkāpums, līdz ar to tas SIA "Parfims" piemērojis soda naudu 10 000 eiro apmērā. Soda naudas summa aprēķināta, ņemot vērā PTAC praksi tās piemērošanā komersantiem par līdzīgiem pārkāpumiem un to, vai SIA "Parfims" veicis pasākumus pārkāpumu novēršanai, risinot patērētāju sūdzības un zaudējumu atlīdzināšanu, kas līdz lēmuma pieņemšanas dienai nav darīts.

Atbilstoši likumam SIA "Parfims" lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums stājies spēkā. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

SIA "Parfims" dibināta 2017.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Anrī Plonis, liecina informācija "Firmas.lv".