Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti bažījas, vai sodi par nokavētu nodokļu deklarāciju nav pārāk bargi

© F64

Saeimas Juridiskā komisija šodien nolēma virzīt skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz ieviest 20 līdz 700 eiro sodus par nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošanu.

Deputāti gan izteica bažas, vai iecerētie sodi nav plānoti pārāk bargi - jau par vienu no nokavētu deklarācijas iesniegšanas dienu plānots sods no 20 eiro. Tāpat deputātu vidū bažas raisīja jautājums par kopējo deklarāciju skaitu, kas ir jāiesniedz uzņēmējiem.

No komisijas locekļiem arī izskanēja ierosinājums brīdinājumus par nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa beigu tuvošanos nosūtīt ne tikai VID informatīvajā sistēmā un uz e-pastu, bet arī uz nodokļu maksātāja mobilo telefonu īsziņas veidā.

Sēdes noslēgumā tika paziņots, ka komisija līdz 19.aprīlim pieņems priekšlikumus likumprojekta pilnveidošanai.

Jau vēstīts, ka par nodokļu deklarācijas iesniegšanu līdz desmit dienām paredzēts uzlikt sodu no 20 eiro līdz 70 eiro, par termiņu no 11 līdz 20 dienām - no 70 eiro līdz 150 eiro, par kavējumu no 21 līdz 30 dienām - no 150 eiro līdz 280 eiro, bet par kavējumu, kas pārsniedz 30 dienas, - no 280 eiro līdz 700 eiro.

Savukārt par informatīvās deklarācijas iesniegšanu par darba ņēmējiem, kuru iesniedz par personām, kuras uzsāk darbu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu, vai neiesniegšanu, fiziskām personām tiks uzliks naudas sods no 140 eiro līdz 500 eiro, bet juridiskajām personām no 350 eiro līdz 7100 eiro.

Par informatīvās deklarācijas iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu, vai neiesniegšanu, varēs uzlikt naudas sodu no 15 eiro līdz 150 eiro.

Plānots, ka minētie grozījumi stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī.