Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pēc atklātajiem pārkāpumiem bērnu slimnīca "Ainaži" maina darbības profilu

© F64

Bērnu psihoneiroloģiskai slimnīcai "Ainaži" nomainīts statuss Ārstniecības iestāžu reģistrā, kļūstot par aprūpes slimnīcu, liecina Veselības ministrijas (VM) valdībā iesniegtā informācija, atbildot uz vairākiem jautājumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

Kā skaidro ministrijā, statusa maiņa nozīmē, ka vairs nav nepieciešama diennakts ārsta uzraudzība. Tāpat patlaban tiekot izvērtēts, kādus pakalpojumus un kādā apjomā ar esošajiem personāla resursiem slimnīca varēs nodrošināt.

Atbildes vēstulē komisijai teikts, ka ministrija, lai uzlabotu situāciju psihiatrijas jomā, tostarp arī bērnu psihiatrijā, strādā pie rīcības plāna, kuru saskaņos ar VM galveno speciālistu psihiatrijā Elmāru Tēraudu un Latvijas Psihiatru asociāciju.

Tāpat VM pērn oktobrī ir sākusi īstenot Eiropas Savienības (ES) fonda projektu "Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personāla kvalifikācijas uzlabošana", kura mērķis ir nodrošināt ārstniecības procesā iesaistītā personāla - ārstniecības personu, ārstniecības atbalsta personāla, farmaceitiskās aprūpes speciālistu un sociālā darba speciālistu kvalifikācijas uzlabošanu garīgās veselības jomā, piemēram, speciālo prasmju attīstīšana darbā ar psihiski slimām personām, fizisko aktivitāšu metožu izmantošana psihiatrijas pacientiem, kā arī veselības aprūpē un sociālajā jomā iesaistītā personāla komunikācijas prasmju pilnveidošana.

Vienlaikus tiekot nodrošināta vienreizēja kompensācija par darbu reģionos, ikmēneša kompensācija uzturēšanās izdevumu segšanai ES struktūrfondu nodarbinātības un darbaspēka mobilitātes prioritārā virziena specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot pieejamību ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām, kas sniedz pakalpojumus prioritārajās veselības jomās iedzīvotājiem, kas dzīvo ārpus Rīgas" ietvaros.

Jau ziņots, ka slimnīcā "Ainaži" bērnu skaits samazināts līdz 45, kas varētu optimālais pacientu skaits. To aģentūrai LETA apliecināja slimnīcas jaunais valdes priekšsēdētājs Aigars Kišuro.

Viņš norādīja, ka tieši 45 bērni varētu būt optimāls pacientu skaits, kas būtu atbilstošs gan telpām, gan cilvēkresursu nodrošinājumam.

Kā ziņots, tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Slimnīcā "Ainaži" konstatētais raisījis plašākas diskusijas par bērnu ar psihiskiem traucējumiem ārstēšanu Latvijā.