Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītāji Latvijā atklāj, kā sadzīvo ar lielākām degvielas cenām

© F64

Akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai (kopā ar PVN benzīnam par 4,8 centiem un dīzeļdegvielai par 3,8 centiem) no šī gada 1. janvāra ir pamanījuši 93% autovadītāju, tā liecina lielākā automātisko degvielas uzpildes staciju tīkla "Neste" veiktā aptauja šī gada marta sākumā. Kopumā vairāk nekā trešā daļa auto šoferu jeb 39% no visiem respondentiem atzīst, ka degvielas cenu izmaiņas ir bijušas būtisks iemesls, lai pārskatītu savus līdzšinējos auto izmantošanas paradumus un tos mainītu.

Pamata stratēģija, kā, saskaņā ar pētījumā iegūtajiem datiem, auto vadītāji cenšas ietaupīt, ir lētākas degvielas cenas meklējumi, ko atzīst 49% respondentu, kā arī retāka (48%) un pārdomātāka (44%) automašīnas izmantošana.

Daļa autovadītāju atzinuši, ka biežāk pārvietojas kājām, kā arī brauc taupīgāk, rūpīgi piedomājot pie sava braukšanas stila, kas lielā mērā ietekmē degvielas patēriņu. Savukārt 24% autovadītāju atzina, ka biežāk pārvietojas ar citu transporta līdzekli, piemēram, sabiedrisko transportu vai velosipēdu, vai arī taupīšanas nolūkos izmanto iespēju kooperēties un pārvietojas ar kādu kopā. Šāda stratēģija degvielas taupības nolūkos izteikti raksturīga sievietēm (25% pretstatā 12% vīriešu).

Aptaujā, kurā piedalījās 500 respondenti no visas Latvijas, noskaidrots, ka vislielāko ietekmi cenu izmaiņas atstājušas uz zemu ienākumu īpašniekiem - 56% autovadītāju šajā grupā norādījuši, ka mainījuši savus auto izmantošanas paradumus. Tie vadītāji, kuriem ir salīdzinoši augstāks ienākumu līmenis (virs 900 EUR mēnesī), savus auto izmantošanas paradumus ir mainījuši vien 16% gadījumu.

"Lai gan 39% no visiem respondentiem atzīst, ka degvielas cenu izmaiņas ir iemesls, lai pārskatītu auto izmantošanas paradumus, tirgus dati par 2018. gada janvāri tikai daļēji atspoguļo šo tendenci. Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvaldes dati liecina, ka kopējais degvielas mazumtirdzniecības patēriņš valstī šī gada janvārī ir audzis par 2,8%. Tajā pašā laikā benzīna patēriņš ir krities par 6%, bet pieprasījums pēc dīzeļdegvielas ir audzis par vairāk nekā 6%. Lai arī redzam, ka akcīzes nodokļa izmaiņas lielu ietekmi uz patēriņu nav atstājušas, uzskatu, ka Baltijas valstīm vajadzētu apsvērt līdzvērtīgas akcīzes nodokļu likmes, lai aizsargātu iekšējo tirgu, jo pašreiz tās ir ļoti dažādas, kā dēļ var novērot degvielas tūrismu starp Latviju, Lietuvu un Igauniju," norāda SIA "Neste Latvija" ģenerāldirektors Artu Airiainens.