Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pusaudžiem ar atkarībām izveido programmu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Secinot, ka Latvijā nav pietiekami atbalsta programmu pusaudžiem, kuri lieto dažādas atkarības vielas un kuriem ir datorspēļu atkarības risks, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar ekspertiem izveidojis jaunu programmu – pusaudžu resursu centru, kas sniegs palīdzību bērniem un ģimenēm. Pagaidām šī programma darbosies pilotprojekta veidā Rīgā, taču, visticamāk, atsaucība un interese būs ļoti liela, jo pašlaik vecākiem nav kur meklēt palīdzību.

«Katastrofāli pietrūkst atbalsta pusaudžiem, un esošais atbalsts ne vienmēr ir efektīvs,» situāciju raksturo Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. «Pusaudžiem ir sajūta, ka viņi tiek norakstīti. Šajā vecuma posmā ir viegli kļūdīties, jo jauniešiem piemīt vēlme riskēt, tajā skaitā eksperimentēt ar dažādām vielām, tāpēc svarīgi, lai blakus būtu kāds, kurš pamana, ja veidojas problēmas, un var palīdzēt. Programmas ietvaros vēlamies arī mainīt priekšstatus par pusaudžiem, informēt un izglītot sabiedrību par šī vecuma posma specifiku un aicināt nebūt nosodošiem, bet atbalstīt jauniešus.» Ideja par jaunu pakalpojumu - resursu centru - Bērnu slimnīcas fondam radās pirms diviem gadiem, izvērtējot situāciju Latvijā.

Programmas pamatā ir mentora palīdzība un atbalsts pusaudzim un viņa ģimenei. Mentors katrā situācijā piesaistītu speciālistus, kuri pusaudzim būtu nepieciešami. «Mērķis ir panākt, lai bērns destruktīvo uzvedību, kā risināt problēmas, pārvērstu konstruktīvā darbībā,» norāda L. Dambiņa. Bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs skaidro, ka pusaudžiem dažādu atkarības vielu izmēģināšana nav problēma, tā ir šim vecuma posmam raksturīga, taču daļai pusaudžu veidojas atkarība, un tā ir slimība, kuras iemesli ir kompleksi, proti, tās ir gan psiholoģiskas problēmas - garastāvokļa traucējumi, trauksme, depresija, gan sociālās problēmas, vientulība, atstumtība. Pusaudzis redz risinājumu alkoholā, narkotikās un datorspēlēs. Arī palīdzības sistēma pusaudžiem ir jāveido kompleksa - atkarībā no tā, kādā situācijā ir bērns. Atkarīgam bērnam, kuram ir noteikta šāda diagnoze, ir jāārstējas un jāiziet rehabilitācijas kurss, savukārt pusaudžiem, kuriem ir raksturīga riskanta lietošana, kuri faktiski ir riska zonā, lai kļūtu atkarīgi, ir izveidota šī programma Bērnu slimnīcā.

«Mēs vēlamies sniegt palīdzību tur, kur ir pusaudzis. Mēs varam pusaudzi izņemt no viņa ierastās vides, ievietot institūcijā, kur nepieļauj lietošanu, bet, ja netiek risinātas problēmas vietā, no kurienes viņš nāk, atgriežoties arī problēmas atgriezīsies,» skaidro Ņ. Bezborodovs. «Mūsu mērķis ir atrast resursus tur, kur ir pats pusaudzis. Izvērtējot viņa individuālās vajadzības, mentoru uzdevums būs piesaistīt resursus un organizēt palīdzību.» Programmas ideja ir tā sauktā kaitējuma mazināšana - panākt, lai pusaudzis atkarības vielas lieto arvien mazāk, lai iemācās problēmas risināt un gūst atbalstu citās - ne ar atkarību saistītās jomās, piemēram, sportā vai kultūrā. No pieredzes zināms, ka daudziem pusaudžiem nav nekāda atbalsta ne sabiedrībā, ne ģimenē. «Šī programma būs arī iespēja mums ikvienam izglītoties par pusaudžu vecumu, jo nereti mēs uz pusaudža rīcību reaģējam ar nosodījumu, nepadomājot par sekām,» saka L. Dambiņa.

Programma no maija vidus būs pieejama bez maksas Rīgā dzīvojošiem pusaudžiem, un ieteikt pusaudzi programmai var ikviens pieaugušais (vecāki, skolotāji, aizbildņi, psihologi), kam radušās bažas par pusaudža uzvedību vai atkarības risku. To var izdarīt, zvanot uz programmas tālruni 29164747. Programma ir brīvprātīga un ilgst no trim līdz sešiem mēnešiem. Pilotprojektā plānots palīdzēt vismaz 40 pusaudžiem. Labklājības ministrs Jānis Reirs apstiprināja, ka pilotprojektam šogad no valsts piešķirti līdzekļi - vairāk nekā 100 000 eiro, kā arī apsolīja, ka nākamgad tie tiks ieplānoti jau budžetā.

***

UZZIŅA

Atkarību izraisošo vielu lietošana un atkarība ir viens no lielākajiem veselības riskiem pusaudžiem.

Mūsdienās tam pievienojas arī atkarība no informācijas tehnoloģijām (internets, mobilie telefoni) un procesiem (azartspēles, ēšana).

Pētījumi apliecina, ka atkarīga uzvedība pusaudža vecumā ievērojami palielina dažādu slimību, garīgo traucējumu, traumatisma, pat nāves risku.

***

VIEDOKĻI

Liene DAMBIŅA, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja:

- Kad pirms diviem gadiem sākām domāt par jaunas programmas izveidi, tas zināmā mērā bija emocionāls lēmums, jo ļoti gribējās palīdzēt pusaudžiem, kuriem tobrīd un joprojām iespējas saņemt atbalstu ir ļoti ierobežotas. Šajā vecuma posmā ir viegli kļūdīties, jo jauniešiem piemīt vēlme riskēt, tajā skaitā eksperimentēt ar dažādām vielām, tāpēc svarīgi, lai blakus būtu kāds, kurš pamana, ja veidojas problēmas, un var palīdzēt.

Ņikita BEZBORODOVS, Bērnu slimnīcas Psihiatrijasklīnikas vadītājs:

- Pusaudžiem ar atkarības problēmām Latvijā ir palīdzības vakuums, lai gan dati rāda, ka 10 procenti pusaudžu ikdienā smēķē, trešdaļa ir piedzērušies pēdējā mēneša laikā, septiņi procenti ir smēķējuši marihuānu. Tomēr vēlos uzsvērt, ka izmēģināšana nav problēma, jo reti ir tā, ka pusaudzis nekad neko nepamēģinās, jo pusaudžiem ir raksturīga izmēģināšana, problēma ir regulāra lietošana, kā rezultātā var veidoties atkarība, kas ir slimība. Šīs problēmas iemesli ir kompleksi - psiholoģiskas un sociālas problēmas. Var pusaudzi «izņemt» no viņa vides, aizvest un «salabot», bet, atgriežoties ierastajā vidē, arī problēmas atgriežas.