Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

OIK pētīs un vētīs no visām pusēm

© F64

Ar valdības lēmumu izveidotajai darba grupai, kas pētīs iespēju atcelt vai vismaz samazināt obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus, līdz 1. augustam, tas ir, nepilnos piecos mēnešos, ir jāsagatavo priekšlikumi šīs problēmas risināšanai, lai Ekonomikas ministrija līdz 1. septembrim varētu iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu.

EM norāda, ka pašreizējā situācijā OIK sistēmā ir novērota virkne problēmu, kas traucē tās efektīvu darbību. Vienlaikus visi elektroenerģijas gala patērētāji sedz OIK izmaksas, kas 2018. gadā ir 25,79 eiro par megavatstundu, ņemot vērā valsts budžeta dotāciju.

Koalīciju veidojošas partijas koalīcijas sēdē pirmdien vienojās, ka daļa no Latvenergo peļņas būtu novirzāma OIK maksājumu samazināšanai. Pēc ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (Vienotība) aplēsēm, tas ļautu OIK maksājumu iedzīvotājiem samazināt par aptuveni 13 procentiem. Šo priekšlikumu valdība varētu skatīt nākamajā sēdē. Taču pat pozitīva iznākuma gadījumā tas dotu atelpu vien īsam laikam, nevis atrisinātu problēmu saknē, tāpēc ar mērķi sakārtot OIK sistēmu vakar ar valdības lēmumu ir izveidota darba grupa 26 cilvēku sastāvā. Tās uzdevums ir izvērtēt OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmi uz tautsaimniecību, izstrādāt mehānismu pašreizējās OIK sistēmas atcelšanai. Tāpat ekspertiem ir jārod risinājums, kā nākotnē atbalstīt atjaunojamo energoresursu ražošanu, lai tā nekaitētu tautsaimniecībai.

Darba grupas vadītājs ir Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, darba grupas vadītāja vietnieks - Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Darba grupā strādās Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis (ZZS), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne, Latvijas Siltuma uzņēmumu asociācijas padomes loceklis Jānis Bērziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Ministru prezidenta padomnieks Artis Grinbergs, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis, AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Romāns Naudiņš, enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš, Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis, AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs un citi.