Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis brīdina par kiberuzbrukumiem Latvijai

© F64

Latvijai ir jāveic virkne uzdevumu, un nepieciešami konkrēti risinājumi, lai sagatavotos iespējamiem kiberuzbrukumiem pirms rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas amatpersonu un sociālā tīkla "Facebook" pārstāvju tikšanās Latvijā bijusi veiksmīga un vēlreiz gūts apliecinājums tam, ka "Facebook" ir gatavs sadarboties. Vienlaikus Vējonis vērsa uzmanību, ka jādomā arī par sadarbību ar citām platformām.

"Periodā līdz Saeimas vēlēšanām, kad informatīvā telpa, iespējams, tiks ļoti plaši izmantota, lai radītu kādu viedokli sabiedrībā ar mērķi ietekmēt vēlētāju prātus, ļoti būtiski ir organizēt darbu tepat Latvijā. Iespējami kiberuzbrukumi dažādām IT sistēmām, ļoti iespējams, arī politisko partiju mājaslapām," skaidroja Valsts prezidents.

Ar premjeru panākta vienošanās, ka valdība domās, kā atrast institucionālu risinājumu, lai tā ietvaros organizētu monitoringu sociālajām platformām, koordinētu dažādu institūciju darbību un rastu priekšlikumus, kādā veidā ierobežot vai novērst iespējamus pretlikumīgus vai ļaunprātīgus mēģinājumus ietekmēt sabiedrību Latvijā, teica Vējonis.

Arī Kučinskis apliecināja, ka tikšanās ar "Facebook" bijusi veiksmīga gan Valsts kancelejai, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Viņš vērsa uzmanību, ka otrdien valdības darba kārtībā ir iekļauts sadarbības mehānisms attiecībā uz visa veida drošības apdraudējumiem, tajā skaitā hibrīdkara.

"Strādājam pie tā, ka koordinācijas centrs būs Valsts kancelejā ar konkrētu atbildīgo cilvēku. Otrdien mēs iesaistīsim pārējos ļoti svarīgās ministrijās esošos spēlētājus. Tāpat tuvākajā laikā būtu jāizveido sadarbības mehānisms ar vadošajiem portāliem un nevalstiskajām organizācijām slikto ziņu novēršanai un informācijas sliktai izmantošanai," teica premjers.

Jau ziņos, ka KNAB priekšnieks Jēkabs Straume pēc tikšanās ar "Facebook" pārstāvjiem apliecināja, ka caurspīdīgu vēlēšanu nodrošināšana ir viena no sociālā tīkla "Facebook" augstākajām prioritātēm.

Straume nevarēja precizēt, kādas tieši apņemšanās saņemtas no "Facebook" pārstāvjiem, norādot, ka "vienas stundas laikā nav iespējams visu izrunāt". Taču KNAB priekšnieks piebilda, ka jau šajā tikšanās reizē tika runāts par konkrētiem risinājumiem, kurus viņš atturējās komentēt.

Sociālais tīkls iepriekš paziņoja, ka pieprasīs jebkurai politiskajai reklāmai šajā sociālajā tīklā paziņot, kas to apmaksā, un pārbaudīs šī maksātāja identitāti, lai ierobežotu ārēju iejaukšanos vēlēšanās.

"Facebook", kas tiek kritizēts par to, ka pieļāvis manipulāciju šajā sociālajā tīklā 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, paziņoja, ka jaunā politika pieprasīs, lai jebkuros vēlēšanu kampaņas paziņojumos būtu ietverta birka "politiska reklāma" ar to apmaksājušās fiziskās vai juridiskās personas vārdu.