Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"ABLV Bank" akcionāri atkal izraudzījušies "neviennozīmīgu" likvidatoru

© f64

Šorīt atkārtotā akcionāru pilnsapulcē, piedaloties aptuveni pusei no balstiesīgajiem locekļiem, "ABLV Bank" akcionāri par ceturto bankas likvidatoru ievēlēja zvērinātu advokāti, advokātu biroja "Sorainen" īpašnieci Evu Berlaus.

Likvidatoru komandā E. Berlaus plāno strādās kopā ar jau iepriekš bankas akcionāru pilnsapulcē apstiprinātajiem likvidatoriem: zvērinātu advokātu un maksātnespējas administratoru Elviju Vēberu, nekustamā īpašuma un finanšu ekspertu Andri Kovaļčuku, kā arī korporatīvo finanšu ekspertu Arvīdu Kostomārovu.

Par visiem četriem kandidātiem vēl ir jālemj Finanšu un kapitāla tirgus komisijai.

Tiesa, "ABLV bank" akcionāriem nav viennozīmīga viedokļa par izraudzītajiem likvidatotiem. Bankas mazākuma akcionāru vidū izskan bažas, ka visi četri izraudzītie eksperti neatbilst likuma prasībām, jo varētu atrasties klajā interešu konfliktā.

Anonīmi avoti sarunā ar portālu nra.lv uzsvēra: divi no likvidatoriem atrodas darba attiecībās ar "ABLV Bank" meitas uzņēmumu, viens likvidators - savulaik strādājis uzņēmumā, kas pārstāvēja "ABLV Bank" intereses, savukārt E. Berlaus ir bijusi "ABLV Bank" valdes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Reinfelda studiju biedrene, savukārt viņas pārstāvētajam advokātu birojam "Sorainen" likvidējamajā bankā ir norēķinu konti.

Kā portālam nra.lv anonīmi norādīja kāds no "ABLV Bank" akcionāriem, tad rodoties bažas, ka, "ABLV Bank" vadība, iespējams, vēlās iecelt sev pietuvinātus likvidatorus, lai pret "ABLV Bank" valdi un padomi netiktu vērstas likumā paredzētās sankcijas.

Jāatgādina, "ABLV Bank" akcionāri lēmumu par kredītiestādes pašlikvidāciju pieņēma 26. februārī pēc tam, kad bankas darbību bija paralizējis ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) ierosinājums ieviest sankcijas pret "ABLV Bank". Bankas pašlikvidācijas projekts 5. martā tika iesniegts Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, kas to joprojām izvērtē.

Tikmēr ABLV Grupas komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis norāda: visu ABLV bankas likvidatoru atbilstība Kredītiestāžu likumam ir ļoti rūpīgi pārbaudīta un visi ABLV bankas likvidatori atbilst likumam. Tāpat neviens no apstiprinātajiem likvidatoriem neatrodas darba attiecībās ar ABLV vai ABLV bankas meitas uzņēmumiem, turklāt viņiem nav ne materiālās, ne citas personiskās intereses ABLV bankā vai tās pašlikvidācijā.

Kredītiestāžu likums nosaka, ka pašlikvidācijas gadījumā likvidatorus izvēlas pati likvidējamā kredītiestāde - proti, tos ievēlē kredītiestādes akcionāru sapulce. FKTK saskaņo likvidatoru kandidatūras un apstiprina likvidācijas plānu.

Pašlikvidācijas process notiks ciešā sadarbībā ar FKTK, kā arī tiks piesaistīts neatkarīgs starptautisks auditors. Papildu tam Likvidācijas komiteja paredzēs,ka likvidatori būs tiesīga pieņemt lēmumus tikai tad, ja lēmuma pieņemšanā piedalās vismaz trīs likvidatori. Ja dalībnieku skaits būs trīs, likvidatori būs tiesīgi pieņemt lēmumus tikai vienbalsīgi, savukārt ar vienkāršu balsu vairākumu, ja lēmumu pieņemšanā piedalīsies četri likvidatori.