Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

ES dati atklāj, ka Latvijā ir viens no mazākajiem budžeta deficītiem ES

© Scanpix

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī bija viens no mazākajiem vispārējās valdības budžeta deficītiem attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina otrdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts oktobrī-decembrī bija 1,4% no IKP. Tāds pats budžeta pārpalikums kā Latvijā reģistrēts arī Lielbritānijā.

Mazāks budžeta deficīts bijis vien Slovēnijā (-0,3% no IKP), Polijā (-1%), Austrijā (-1,1%) un Beļģijā (-1,2%),

Deficīts ceturtajā ceturksnī bijis desmit valstīs, par kurām pieejami dati, desmit valstīs reģistrēts budžeta pārpalikums, bet Igaunijā un Lietuvā budžeti bijuši līdzsvaroti.

Budžeta deficīts ceturtajā ceturksnī bijis arī Ungārijā (-5,3% no IKP), Rumānijā (-2,4%), Portugālē un Francijā (abās valstīs -2,1%).

Savukārt pārpalikums reģistrēts Maltā (+4,5% no IKP), Čehijā un Luksemburgā (abās valstīs +2,3%), Dānijā un Zviedrijā (abās valstīs +1,6%), Vācijā (+1,3%), Somijā (+1,1%), Nīderlandē (+1%), Bulgārijā (0,5%) un Slovākijā (+0,3%).

Salīdzinājumā ar pērnā gada trešo ceturksni valsts budžeta bilance ceturtajā ceturksnī uzlabojusies 11 valstīs, par kurām pieejami dati, deviņās valstīs bilance pasliktinājusies, bet Nīderlandē un Slovēnijā izmaiņas nav reģistrētas.

Lielāko valsts budžeta bilances uzlabojumu piedzīvojusi Somija (+2,7 procentpunkti), Slovākija (+2,1 procentpunkts), Čehija un Francija (abās valstis +0,7 procentpunkti).

Viskrasāk budžeta bilances situācija pasliktinājusies Portugālē (-3,3 procentpunkti), Bulgārijā (-3,2 procentpunkti) un Ungārijā (-0,9 procentpunkti). Latvijā budžeta bilances situācija pasliktinājusies par 0,7 procentpunktiem, Lietuvā par 0,6 procentpunktiem, bet Igaunijā tā uzlabojusies par 0,4 procentpunktiem.

Ceturtajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts gan ES, gan eirozonā bija 0,6% no IKP. Trešajā ceturksnī tas bija 0,7% ES un 0,6% eirozonā.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Horvātiju, Itāliju, Īriju, Kipru un Spāniju.