Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Iniciatīva saglabāt skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma ceļo pa Saeimas komisijām

© F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien, vērtējot iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma, nolēma to nodot izvērtēšanai parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

Mandātu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) aģentūrai LETA pastāstīja, ka deputāti atbalstīja šo lēmumprojektu. Šis jautājums vēl būs jāskata Saeimas sēdē.

Iedzīvotāju iniciatīva saglabāt esošo regulējumu par skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma portālā "Manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

Kā ziņots, Izglītības komisija vērtē likumu grozījumus, ka paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Šodien komisija lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā.

Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātie likumu grozījumi paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma. Reformas ieviešanu paredzēts sākt 2019.gada 1.septembrī. Šadurskis skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu.

Pirmsskolas izglītības iestādei, lai īstenotu arī pamatizglītības programmas daļu (1.klasi), ir jāsaņem licence un pēc diviem gadiem jāiegūst akreditācija pamatizglītības programmas īstenošanai. Jāparedz nosacījumi, kas jāizpilda, lai pirmsskolas izglītības iestādi atzītu par atbilstošu pamatizglītības daļas (1.klases) īstenošanai un tā saņemtu akreditāciju.

Likumprojektos par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kā arī Izglītības likumā noteikti kritēriji, kādos gadījumos bērnam skolas gaitas būtu jāsāk sešos gados.