Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Putniņš: ASV Finanšu ministrija nevēlējās slēgt "ABLV Bank"

© F64

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN" ) februāra vidū publiskotais paziņojums par "ABLV Bank" netika sagatavots ar mērķi banku slēgt, ceturtdien Eiropas Parlamentā (EP) Briselē jaunizveidotās komitejas TAX3 organizētajā publiskajā uzklausīšanā atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Kāpēc ASV valdības nolēma nākt klajā ar attiecīgo paziņojumu tieši tajā brīdī, to mēs nezinām (..), bet šis dokuments netika sagatavots ar mērķi "ABLV Bank" nogalināt. (..) "FinCEN" izvērtēja attiecīgos riskus, bankai izdzīvot ārpus ASV dolāra zonas, un nevēlējas šo banku piebeigt ar attiecīgo dokumentu, bet to izdarīja tirgus reakcija," sacīja Putniņš, piebilstot, ka paziņojuma izplatīšanas laikā "ABLV Bank" strādāja pie konstatēto problēmu novēršanas.

Putniņš arī atzina, ka "ABLV Bank" varētu būt bijuši kādi pagātnē neatrisināti jautājumi ar ASV institūciju. "Domāju, ka mums ir jāskatās nedaudz tālākā vēsturē. "ABLV Bank" slogs, iespējams, bija pārāk smags. Iespējams, bija kādi neatrisināti jautājumi starp ASV un banku," teica Putniņš.

Viņš atzina, ka šobrīd finanšu sektorā vairs nav iespējams izdzīvot pēc šāda dokumenta izplatīšanas pretstatā tam kā tas varēja būt pirms gadiem desmit. "Situācija tirgū šobrīd ir tāda, ka brīdī, kad no ASV Finanšu ministrijas tiek saņemts šāda satura dokuments, izdzīvot vairs nav iespējams. Varbūt tas bija iespējams pirms desmit gadiem, bet šobrīd vairs nē. Tirgi izolēja banku, liedzot iespēju tai strādāt," sacīja Putniņš.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "ABLV Bank" problēmas radās pēc "FinCEN" februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka "ABLV Bank" ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. "Turklāt "ABLV Bank" ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem," viņa sacīja.

Savukārt "ABLV Bank" advokāti atbildes vēstulē aicinājuši "FinCEN" atsaukt tās priekšlikumu, norādot, ka "FinCEN" pret "ABLV Bank" izvirzījis "pārspīlētas apsūdzības", par kurām lielā daļā sniegti vai nu ļoti vispārīgi apgalvojumi, vai arī nav uzrādīti pierādījumi gan par naudas atmazgāšanu, gan apvainojumiem kukuļdošanā. "FinCEN" nav arī ņēmis vērā "ABLV Bank" paveikto finanšu noziegumu novēršanas programmā.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Martā banka iesniedza FKTK apstiprināšanai "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu.