Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis atbalsta deputātu lēmumu piešķirt pabalstu pensionāru atraitņiem

© F64

Saeimā pieņemtie likuma grozījumi, kas paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas, ir atbalstāmi un, visticamāk, tiks izsludināti, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka diskusijas par šo jautājumu sabiedrībā un politiķu aprindās ir bijušas daudzus gadus, taču beidzot parlaments ir piedāvājis vienu risinājumu. "Tas ir atbildīgi pret cilvēkiem, kuri zaudē otru pusīti, un, manuprāt, šī sistēma būtu atbalstāma," teica Valsts prezidents.

Vaicājot, vai likuma grozījumu pieņemšana steidzamības kārtā nav saistāma ar Saeimas vēlēšanu tuvošanos, Vējonis norādīja, ka iemeslu pašreizējā brīdī pieņemt šādus grozījumus zina tikai paši deputāti.

Valsts prezidents arī uzsvēra - ja šos grozījumus ir pieņēmis lielais vairākums parlamentāriešu, tad Valsts prezidentam nav nekādu iespēju tos atgriezt atpakaļ parlamentam, līdz ar to Vējonis, visticamāk, tos izsludināšot.

Taujāts, vai pēdējā laikā kādu likumu pieņemšana Saeimā steidzamības kārtā nav saistāma ar gaidāmo vēlēšanu tuvošanos, Vējonis norādīja, ka lēmumu sasteigšana nav manāma, taču novērojams, ka pēkšņi atsevišķi jautājumi gūst ļoti pozitīvu virzību parlamentā, uz ko norāda arī piemērs par pabalstu pensionāru atraitņiem.

"Šeit varbūt nevar teikt, ka kādi lēmumi tiek sasteigti. Konkrētajā gadījumā tā varbūt ir vieglāk noslēgusies diskusija priekšvēlēšanu gaisotnē parlamentā, un šādas tendences neapšaubāmi var novērot," sacīja Vējonis.

Jau ziņots, ka Saeima 26.aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņems pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

Saeima šos grozījumus izskatīja steidzamības kārtībā, atbalstot to divos lasījumos. Galīgajā lasījumā likumprojektu atbalstīja 80 deputāti, neviens parlamentārietis nebija pret vai atturējies balsojumā.

Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām piedāvāja darba grupa. Kopumā atbalstu guva vairāki ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996.gadā.