Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Dombrovskis uzskata, ka Latvijai ir jāvirzās uz bezdeficīta budžetu

© F64

Latvijai ir jāvirzās uz bezdeficīta budžetu, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atzina, ka Latvija ir ņēmusi vērā iepriekšējo krīžu mācības un šobrīd gan valsts makroekonomiskā, gan arī fiskālā politika ir krietni pārdomātāka un sabalansētāka nekā pirms krīzes, tostarp šobrīd Latvijā nav kredīta buma, kārtējo maksājumu konta deficīts ir samērā nelies salīdzinājumā ar situāciju tā saucamajos treknajos gados, kā arī budžeta strukturālā bilance, ņemot vērā ekonomiskā cikla ietekmi, ir krietni labāka nekā pirmskrīzes gados.

"Līdz ar to var teikt, ka krīzes mācības ir ņemtas vērā, bet ir svarīgi turpināt un īpaši fiskālajā politikā pamazām virzīties uz bezdeficīta budžetu," atzīmēja Dombrovskis.

Viņš piebilda, ka EK gan šogad, gan arī nākamajā gadā prognozē Latvijā budžeta deficītu nedaudz virs 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr Igaunijā un Lietuvā budžets ir vai nu sabalansēts, vai ar pārpalikumu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pagājušajā gadā, rēķinot atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai, Latvijas valsts budžetā bija deficīts 131,1 miljons eiro jeb 0,5% apmērā no IKP.