Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Ātrās palīdzības" mediķi vairs neizrakstīs rēķinus; tos sūtīs pa pastu

© F64

No šā gada 14.maija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) maina kārtību, kādā tiek izrakstīti rēķini par izsaukumiem, kad nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība un nav apdraudējuma cilvēka veselībai vai dzīvībai. Turpmāk rēķinus izrakstīs nevis dienesta brigādes mediķi izsaukuma laikā, bet tie tiks sagatavoti centralizēti un nosūtīti pa pastu.

“Mediķu primārais uzdevums ir palīdzības sniegšana, nevis administratīvo funkciju veikšana. Mūsu mērķis ir maksimāli atvieglot brigāžu darbu izsaukuma laikā, lai mediķiem nebūtu jānodarbojas ar lietām, kas nav saistītas ar ārstniecības procesu. Līdzšinējā kārtība izsaukumos nereti rada arī konfliktsituācijas, dažkārt pat apdraudējumu mediķu drošībai, īpaši, ja tie bijuši maldinoši izsaukumi, vai brigāde izsaukta, piemēram, pie iereibuša cilvēka, kuram nav nepieciešama medicīniskā palīdzība”, norāda NMPD direktore Liene Cipule.

Atgādina - ja pacients vēršas NMPD situācijās, kad nav apdraudēta veselība vai dzīvība, dienestam ir tiesības izsaukumā nenosūtīt neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi vai arī saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem šobrīd pacientam par šādu izsaukumu jāmaksā 40,14 eiro.

NMPD brigādes ik dienu izbrauc vidēji uz 1200 izsaukumiem, savukārt ik mēnesi vidēji 90 gadījumos tiek izrakstīti rēķini. NMPD ir iesniedzis Veselības ministrijai izvērtēšanai priekšlikumus maksas pakalpojumu cenrāža izmaiņām, kas turpmāk paredzētu 56 eiro samaksu par šādu izsaukumu.

L.Cipule uzsver: “Izmaiņas attiecas tikai uz tām situācijām, kurās nav dzīvības apdraudējuma un dispečers par samaksu informējis zvanītāju jau izsaukuma pieteikšanas laikā”.

Vēršam uzmanību, ka NMPD uzdevums ir glābt cilvēku dzīvības. Prioritāri ir izsaukumi, kur mediķi steidz palīgā situācijās, kad ir nopietnas veselības problēmas un ir apdraudēta cilvēku dzīvība. Šādos izsaukumos palīdzība tiek nodrošināta bez maksas. Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana nekavējoties, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja neelpo vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi, ir gūta smaga trauma, stipra asiņošana, ir pēkšņa, dzīvību apdraudoša saslimšana (infarkts, insults u.c.) u.c.

Taču papildus tam NMPD sniedz arī maksas pakalpojumus, kā, piemēram, medicīniskās palīdzības nodrošināšana pasākumos, apmācības, pacientu plānveida pārvešanas. Viens no maksas pakalpojumiem ir arī brigādes izsaukums pie pacientiem gadījumos, kad jau izsaukuma pieteikšanas laikā ir zināms, ka nav apdraudēta personas veselība un dzīvība - jaunā kārtība attieksies uz šiem izsaukumiem. Tāpat kā līdz šim jau pa telefonu sarunā ar 113 dispečecentru zvanītājs tiks informēti, ka tas būs maksas pakalpojums. Izņēmums var būt situācijas, kad zvanītājs ir maldinājis dispečercentru un mediķi notikuma vietā konstatē nepatiesas informācijas sniegšanu. Šādā gadījumā rēķins par NMPD brigādes izsaukumu tiks nosūtīts bez iepriekšēja brīdinājuma.