Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Ceturtdaļa iedzīvotāju gatavi ņemt kredītu, lai organizētu svinības

© F64

Norvik Bankas veiktās aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji visbiežāk aizņemtos naudu, ja rastos nepieciešamība pēc papildus naudas līdzekļiem dažādām neplānotām dzīves situācijām (61%), izglītības finansēšanai (59%) un mājokļa remontam (58%). Savukārt ceturtdaļa (25%) aptaujāto būtu gatavi ņemt aizdevumu ceļošanai un svinību organizēšanai. Tikmēr nepilna trešdaļa (27%) iedzīvotāju uzskata, ka tomēr būtu jācenšas dzīvot par saviem līdzekļiem, papildu naudu neaizņemoties.

Visilgākais laiks lēmuma pieņemšanai par aizdevuma nepieciešamību tiktu veltīts domājot par papildus finanšu līdzekļiem izglītībai (17%), mājokļa remontam (15%) un auto iegādei (14%) - šādā gadījumā lēmumu par aizņemšanos tiktu pieņemts trīs un vairāk mēnešu laikā.

Svarīgākie kritēriji, pēc kuriem patērētāji izvēlētos kredītdevēju, ir piedāvātā procentu likme (62%), prognozējamais pārmaksas apjoms (52%) un ikmēneša maksājuma lielums (51%). Izvēloties aizdevēju, tieši sievietes biežāk uzmanību pievērstu procentu likmei (67% pretstatā 58% vīriešu) un kredītu izsniedzēja reputācijai (35% pretstatā 26% vīriešu).

Iedzīvotāju vērtējumā visīsākais laiks lēmuma pieņemšanai - līdz vienai nedēļai - par patēriņa kredīta izmantošanu būtu nepieciešams, lai pieņemtu lēmumu par aizņēmumu neplānotām dzīves situācijām, piemēram, auto remontam vai medicīniskiem izdevumiem (36%). Tam seko situācijas, kurās iedzīvotājiem pēkšņi būtu nepieciešams iegādāties jaunu elektroniku vai sadzīves tehniku, piemēram, jaunu veļas mašīnu (18% lēmumu par aizdevumu pieņemtu nedēļas laikā, savukārt vēl 20% - 2 līdz 4 nedēļu laikā). Visilgākais laiks lēmuma pieņemšanai par aizdevuma nepieciešamību tiktu veltīts domājot par papildus finanšu līdzekļiem izglītībai (17%), mājokļa remontam (15%) un auto iegādei (14%) - šādā gadījumā lēmumu par aizņemšanos tiktu pieņemts trīs un vairāk mēnešu laikā.