Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Liepnieks: Valsts cenšas gūt kontroli pār iedzīvotāju privāto dzīvi

© F64

"Protams, ka tāda informācija noteikti palīdz pieķert tevi kaut kādās lietās. Bet šis ir politisko vērtību jautājums. Tas īstais mērķis ir sekojošs – ja tam varēs piekļūt VIDs, skaidrs, ka tam gandrīz automātiski varēs piekļūt drošības iestādes. Tavs privātais konts tomēr ir pietiekami sensitīva informācija, bet te principā valsts varēs šiverēt," polittehnologs Jurģis Liepnieks sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot ziņu par to, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk uzraudzīs iedzīvotāju kontus, kuros apgrozījums pārsniedz 15 000 eiro.

Es domāju, šis ir stāsts par to, ka valsts vēlas lielāku kontroli pār iedzīvotāju privāto dzīvi un legāli un viegli piekļūt informācijai par cilvēku privātajām lietām.

Liepnieks norādīja, ka šādi valsts cenšas gūt kontroli pār iedzīvotāju privāto dzīvi. “Es domāju, šis ir stāsts par to, ka valsts vēlas lielāku kontroli pār iedzīvotāju privāto dzīvi un legāli un viegli piekļūt informācijai par cilvēku privātajām lietām. Jo 15 000 eiro gadā… būs ļoti daudz tādu kontu,” apgalvoja polittehnologs.

Liepnieks uzsvēra, ka plānotajos likuma grozījumos arī trūkst kontroles mehānismu: “Tas ir vienkārši normatīvais akts, lai valstij atvērtu nekontrolētu, pilnīgi brīvu pieeju. Tur nevajadzēs ne tiesneša sankciju, ne ko citu. Varēs vienkārši atvērt tavu kontu un apskatīties, kas tur notiek.”

Turklāt konta īpašniekam nebūšot ne jausmas, vai viņa kontu kāds ir analizējis. “Tu neuzzināsi par to, vai tavus kontus kāds ir skatījies. Tur nebūs tādu regulu, kā ir Eiropas valstīs, ka tad, kad ir beigušās kaut kādas operatīvas darbības, atsūta vēstuli, ka tevi klausījās. Nekas tāds nebūs. VID izmeklētājs vai inspektors paskatīsies uz tevi, uzrakstīs kaut kādu papīru, ka vajag paskatīties tavu kontu, un paskatīsies,” sistēmu kritizēja Liepnieks.