Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Grozījumi Izglītības likumā nav saistīti ar kvalitatīvu izglītību

© F64

Saeimā uz galīgo lasījumu apņēmīgi tiek virzīti grozījumi Izglītības likumā, kas paredz tiesības valdībai noteikt minimālo skolēnu skaitu 10.–12. klašu izglītības programmās. Kā uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs, saskaņā ar grozījumiem likumā, kvalitatīva izglītība nākotnē būs atkarīga no bērnu skaita klasē, kas, pēc politiķa domām, ir pilnīgs absurds, raksta "labdien.lv".

No 2020. gada 1. septembra Latvijā būs jāslēdz 80% no visām vidusskolām, līdz ar to skolēniem nebūs kur mācīties.

“Izglītības likuma grozījumos iestrādāts, ka izglītojamo skaits vienā vidusskolas klasē nevar būt mazāks par 25, bet sanitārā norma nosaka, ka pēc diviem gadiem uz katru skolēnu jābūt ne mazāk kā diviem kvadrātmetriem. Ja vienā klasē ir 25 skolēni, tad tie ir ne mazāk kā 50 kvadrātmetri,” skaidroja Lembergs, norādot, ka Latvijā vairums skolu neatbildīs šīm prasībām.

“Ja klasē ir 25 bērni, tad tāda klase nevar pastāvēt, ja neatbilst sanitārajai normai, savukārt, ja būs 24 skolēni, tad tāda klase nevarēs pastāvēt, jo neatbildīs noteikumiem par skolēnu skaitu, un tas attiecas uz visu Latviju. No 2020. gada 1. septembra Latvijā būs jāslēdz 80% no visām vidusskolām, līdz ar to skolēniem nebūs kur mācīties,” absurdo situāciju raksturoja Ventspils mērs.


Viņš norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) primārais ir izdalīt skolēnu skaitu, bet tā neesot vecāku prioritāte. “Kas vecākus interesē? Kvalitatīva izglītība. Bet tāds normatīvs par to, kas ir kvalitatīva izglītība, nemaz nav. Šobrīd sanāk, ka kvalitatīva izglītība ir atkarīga no bērnu skaita klasē. Jo vairāk bērnu, jo kvalitatīvāka izglītība,” ironiski piebilda Lembergs.

“Sastādot pārējas noteikumus Izglītības likumā, netika salikts skolēnu skaits ar kvadrātmetriem,” uzsvēra politiķis, norādot, ka likuma projekta autori, visticamāk, nemaz nezina, ka ir tādi normatīvie akti. “Es aicināju Zaļo un zemnieku savienību būt atbildīgai un atrisināt šo situāciju, ja ZZS tiks ievēlēta nākamajā valdībā,” sacīja Lembergs.
Jau vēstīts, ka Skolu tīkla pētījuma ietvaros ir sagatavots rekomendējamais minimālais skolēnu skaits vidusskolas klasēs.

IZM uzskata, ka, izvērtējot katras skolas darbību, var tik ņemts vērā ne tikai skolēnu skaits skolā, bet arī skolas kvalitatīvais sniegums. Ja skola izpilda vienu no rekomendējamajiem kritērijiem skolēnu skaita ziņā vai kvalitatīvo rādītāju, tad tā atbilst mūsdienīgas vidusskolas standartiem.

Rekomendējamo kritēriju sasniegšanai paredzēts piemērot pārejas posmus. Pirmajā posmā līdz 2020. gada 1. septembrim tiek rekomendēts, ka skolēnu skaitam visā Latvijas teritorijā ir jāsasniedz 150 skolēnu skolā, savukārt izņēmumu teritorijās minimālajam skolēnu skaitam jābūt 60. Otrajā posmā, līdz 2023. gada 1. septembrim, četrās lielākajās Latvijas pilsētās skolēnu skaitam vidusskolas posmā jābūt vismaz 225, pārējā Latvijas teritorijā - 150, teritorijās, kur 25 kilometru rādiusā nav citas vidusskolas - 75.