Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šaus no visiem stobriem, brauks ar visu, kas smags

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijas militāro aktualitāšu kalendārā tuvojas trīs ļoti lielas mācības, kas tieši vai netieši ietekmēs arī civiliedzīvotāju ikdienu. Divas no tām notiks jau jūnijā – Saber Strike un Swift Response, kad amerikāņi vārda tiešā nozīmē kritīs no debesīm – desantēsies lielā skaitā. Savukārt augustā mācībās Namejs tiks pārbaudīta tieši mūsu nacionālo spēku gatavība nestundai.

Par mācību manevru saturu un mērķiem medijiem vakar vēstīja NBS Militāro mācību pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Gunārs Grikmanis un Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Līdztekus sadarbības spēju un prasmju attīstīšanai šoreiz īpaši būtisks mācību aspekts būs lielu attālumu pārvarēšana īsā laika sprīdī. Armijai jāspēj pārvietot savi spēki iespējami īsā laikā, jāpazīst zeme, reljefs, jāzina, kā Latvija izskatās jebkurā gadalaikā. Tas ir vienlīdz svarīgi gan pašu karavīriem, gan sabiedrotajiem, kam jāstrādā Baltijas reģionā.

Nameja pirmais mērķis ir pilnveidot NBS gatavību valsts aizsardzības pasākumus veikt patstāvīgi.

Taktiski uzdevumi ārpus poligoniem

Swift Response (Zibenīga atbilde) būs gaisa desanta mācības. 800 amerikāņu desantnieki iekāps savās transportlidmašīnās ASV un izbirs virs Polijas, Lietuvas un Latvijas. 8. jūnijā notiks skaitliski lielākā desantēšanās Ādažu poligonā. Tālāk pāris dienas viņi darbosies Limbažu apkārtnē. Šis un vēl trīs citi tematiski vingrinājumi Latvijā, Lietuvā un Baltijas jūrā būs lielo mācību Saber Strike (Zobena cirtiens) sastāvdaļa. Visā reģionā tajās kopā piedalīsies ap 15 000 karavīru. Ap 3000 tieši Latvijā, un ģeogrāfiski galvenā darbošanās notiks Kurzemē. Rucava, Nīca, Grobiņa, Priekule, Durbe, Aizpute, Vaiņode, Saldus, un lielā kauja Skrundas militārajā pilsētiņā 13. jūnijā.

Baltijas valstis ir teju vienīgās pasaulē, kur armija taktiskās darbības mācībās izvērš arī ārpus poligoniem. Pārvietojoties lieliem armijas spēkiem un īstenojot dažādus uzdevumus, neizbēgami rodas kaut kādi postījumi. Taču tie pilnībā tiekot novērsti vai kompensēti. Piemēram, šopavasar pie Ķeguma karavīri iestādīja 2000 priedīšu. Pērnvasar mežu izbraukāja, bet īpašniekam apsolīja atjaunot, tiklīdz būs klāt stādāmā sezona. Neaizmirsa.

Iespējamas sīkas neērtības

Mācību manevri arī citādi ietekmē civilo dzīvi. Poligonos intensīvāks un augstāks trokšņu līmenis. Ja pa ceļiem pārvietojas militārās kolonnas, tās apdzīt nedrīkst. Arī vietās, kur notiek mācību operācijas apdzīvotās vietās, gluži pa vidu nevajadzētu sperties iekšā.

Mācību mērķis ir pilnveidot gatavību konvencionālajam karam, tātad pilna spektra karadarbībai. Tulkojumā no militāristu valodas tas nozīmē, ka šaus no visu kalibru stobriem un brauks ar visu, kas liels un smags. Mācībās piedalīsies kaujas lidmašīnas, helikopteri, būs iesaistīta bruņutehnika. Daudz ko līdzi sev atgādās sabiedrotie. Taču allaž aktuāls ir jautājums, cik spējīga aizstāvēt Latviju ir pašu armija un sabiedrība. Atbilde uz šo jautājumu tiks meklēta mācībās Namejs, kas norisināsies no 20. augusta līdz 2. septembrim visas Latvijas teritorijā.

Ko mēs paši varam?

Nameja pirmais mērķis ir pilnveidot NBS gatavību valsts aizsardzības pasākumus veikt patstāvīgi. Otrs - darboties kolektīvās drošības sistēmas ietvaros, kas nozīmē arī iekšlietu resora spēku un tautsaimniecības resursu iesaisti. Sabiedrotajiem šajā reizē būs atvēlēta tikai pretinieku loma. Latvijas pusē karos ap 9200 cilvēku no profesionālā dienesta un Zemessardzes. Tiek sagaidīti arī aptuveni 350 rezerves karavīri un brīvprātīgie rezervisti. Vēl ap 1000 cilvēku no iekšlietu dienestiem - robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji.

Gana sarežģīti bijis izveidot tādu scenāriju, lai simtprocentīgi visas aizsardzības sistēmas iedarbināšanai būtu loģisks pamats. Tāds ir tapis un pie galda jau izspēlēts. Latvijai tuvojas apdraudējums, tiek celta trauksmes gatavība. Sākas hibrīdkarš. Sabotāžas, kaitniecība. Lielāki cilvēku grupējumi provocē nemierus. Un pienāk brīdis, kad jāiesaistās armijai un sabiedrībai kopumā.

Latvijas armijas vēstījums, tuvojoties Namejam, ir skaidrs - nekādu diskusiju ar zaļajiem cilvēciņiem nebūs. No Ukrainas mēs esam jau gana daudz mācījušies un šausim viņus nost.