Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Meklējot nelegālas cigaretes, Latvijas muitas suns uzvar starptautiskās sacensībās

© VID

Laikā no 2018.gada 15.maija līdz 18. maijam VID Muitas pārvaldes kinologu ar darba suņiem komanda piedalījās Ukrainas Pasaules muitas organizācijas reģionālā kinoloģijas centra organizētajās ceturtajās starptautiskajās kinologu ar dienesta suņiem sacensībās “Ukraina 2018”. VID vecākais muitas eksperts Modris Nartišs ar darba suni Gary izcīnīja 1.vietu individuālajā disciplīnā tabakas izstrādājumu meklēšanā.

Šī ir jau trešā reize šogad, kad Latvijas muitas kinologi iegūst godalgotas vietas starptautiskās sacensībās.

Kopumā tabakas izstrādājumu meklēšanā cīņa notika starp 10 valstu pārstāvjiem. Latvijas muitas kinologs atstāja aiz sevis Austrijas un Moldovas dienesta kinologus, kuri attiecīgi ieņēma 2.vietu un 3.vietu.

Šī ir jau trešā reize šogad, kad Latvijas muitas kinologi iegūst godalgotas vietas starptautiskās sacensībās. Maija sākumā VID Muitas pārvaldes kinologs Rihards Fjodorovs ar darba suni Mirko izcīnīja 2.vietu starptautiskās sacensībās kinologiem ar darba suņiem “Kopīgi cīņā par cigarešu un tabakas kontrabandas apkarošanu”, kas notika Moldovā. Šī gada aprīļa beigās starptautiskas muitas kinologu sacensības notika arī Latvijā, Rēzeknē, un arī tajās VID kinologi ieguva 1.vietu gan komandu kopvērtējumā, gan vairākās individuālajās disciplīnās.

Ukrainā notikušās muitas dienestu kinologu sacensības “Ukraina 2018” ir starptautiska mēroga pasākums, kurā piedalījās pārstāvji no Austrijas, Gruzijas, Moldovas, Polijas, Baltkrievijas, Bulgārijas, Slovākijas un Ukrainas dienestiem.

Lai gan Latvijas muitas kinologi Ukrainas muitas organizētajās sacensībās piedalījās pirmo gadu, tie kārtējo reizi apliecināja savu profesionalitāti, ierindojoties godalgoto dalībnieku vidū.

Sacensības norisinājās trīs disciplīnās: narkotisko vielu meklēšanas disciplīnā, tabakas izstrādājumu meklēšanas disciplīnā un ieroču un munīcijas meklēšanas disciplīnā. Narkotisko vielu meklēšanā VID kinologs Uldis Blumbergs ar darba suni Tina ieguva 8.vietu 12 pārstāvju konkurencē.

Saskaņā ar sacensību noteikumiem sacensībās kinologiem ar darba suņiem bija jāveic 4 vingrinājumi: meklēšana telpās, meklēšana transportā, meklēšana bagāžā un meklēšanā ēkās. Vērtējumā tika ņemts vērā gan uzdevumu izpildīšanas ātrums un precizitāte, gan darba suņa sadarbība ar kinologu.

Šāda formāta starptautiskos pasākumos ir iespējams praksē novērot vienlaicīgi vairāku valstu muitas dienestu stratēģiju un darbību muitas kinoloģijas jomā, izvērtēt sasniegto un pārņemt labāko praksi, kā arī stiprināt sadarbību ar citu valstu kinoloģijas dienestiem efektīvākai kinologu ar darba suņiem izmantošanai muitā.