Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lehs Valensa un Eiropas viedokļu līderi tiekas Rīgā

ATBALSTOT EIROPAS VĒRTĪBAS. Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas grupas priekšsēdētājs Manfreds Vēbers (no kreisās) sveic Polijas brīvības cīņu idejisko tēvu, bijušo Polijas prezidentu Lehu Valensu © Publicitātes foto

Šodien Rīgā sākas lielākās un ietekmīgākās Eiropas politiskā spēka (Eiropas Tautas partija, ETP) domnīcas – Eiropas Ideju tīkla – konference Eiropas dzīvesveids. Tajā Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, politiķi, Latvijas un  starptautiskie viedokļu līderi diskutēs par aktuālo Eiropas Savienības politisko procesu attīstību, drošības jautājumiem, kā arī par Eiropas Savienības attiecībām ar Krieviju.

Laikā, kad Eiropa piedzīvo dažādas grūtības, izaicinājumus, populisma viļņus, svarīgi ekspertiem un politiķiem saprast, kā noturēt Eiropas kopējo māju uz stabiliem pamatiem. Uz šiem jautājumiem ir nepieciešamas konkrētas atbildes un efektīva rīcība.

Viens no Eiropas dzīvesveida simboliem ir cīņa par brīvību un demokrātiju, kas patlaban ir kļuvis par pašsaprotamu vērtību. Par to savulaik neatlaidīgi ir cīnījies bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa, kurš šodien Rīgā pasākuma laikā būs uzmanības centrā. Viņam piešķirs Eiropas Ideju tīkla apbalvojumu, kas nosaukts portugāļu politiķa Francisko Lukasa Piresa (Francisco Lucas Pires) vārdā. Leham Valensam šis apbalvojums tiks piešķirts par ieguldījumu Eiropas projekta veidošanā, tiesiskuma, liberālās demokrātijas un kristīgo vērtību nostiprināšanā, kas arī ļoti nozīmīgi Eiropas Tautas partijas politiskajam spēkam.

Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete sarunā ar Neatkarīgo uzsver, ka Valensa bija pirmais no nākamajiem Austrumeiropas un Baltijas valstu politiskajiem līderiem. Viņa neatlaidīgā un bezbailīgā cīņa pret komunistisko diktatūru Polijā deva pamatīgu triecienu Padomju Savienības varai ar dzelzs priekškaru norobežotajā Eiropas daļā. Tas iedvesmoja demokrātiskos spēkus citur, arī Baltijas valstīs. «Šodien liekas neticami, ka jau desmit gadus pēc Solidaritātes izveidošanās Padomju Savienība sabruka un Baltijas valstis atguva savu neatkarību,» saka S. Kalniete.

Savukārt domnīcas vadītājs, ETP grupas viceprezidents Paulo Rangels norāda, Eiropas Savienība ir arī miera veiksmes stāsts. Lehs Valensa ar savu atbildīgo cīņu par brīvību to simbolizē, jo 1983. gadā viņš saņēma arī Nobela Miera prēmiju, norāda Paulo Rangels.

Eiropas Ideju tīkls ir domnīca, kas aktualizē galvenos aktuālos jautājumus Eiropas Savienības dalībvalstīs. Ideju tīkls sāka darboties 2002. gadā un strauji kļuva par svarīgu Eiropas centriski labējo politiķu tikšanās un intelektuālo ideju apmaiņas vietu. Domnīca pulcē aptuveni 600 dalībnieku, viedokļu veidotāju, politiķu, uzņēmēju, akadēmiķu, padomnieku, žurnālistu un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju, kurus interesē Eiropas attīstības jautājumi. No Latvijas pasākumā piedalīsies Vidzemes augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa, radio žurnālists Toms Grēviņš, Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks, Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš. Starptautiskās diskusijas vadīs arī Eiropas Parlamenta deputāti Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Inese Vaidere, Artis Pabriks.