Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju valsts dalību ES vērtē kā produktīvu

© REUTERS / Scanpix

70% Latvijā aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka valsts ir ieguvusi no dalības Eiropas Savienībā (ES), liecina jaunākā Eirobarometra aptauja.

Vairums ES iedzīvotāju - 67% - ir pārliecināti par viņu valsts ieguvumiem no dalības ES.

23% Latvijas respondentu atbildējuši, ka Latvijas dalība ES nav nesusi ieguvumus, bet 7% nebija viedokļa par šo jautājumu.

Vairums ES iedzīvotāju - 67% - ir pārliecināti par viņu valsts ieguvumiem no dalības ES, un tas ir augstākais rādītājs kopš 1983.gada, kad šādu mērījumu ES veica pirmoreiz. Tikmēr Igaunijā šādi uzskata 86% un Lietuvā 90% respondentu.

Eirobarometra aptaujā arī secināts, ka 55% aptaujāto ir ieinteresēti Eiropas lietās, bet 44% norādījuši, ka Eiropas lietās nav ieinteresēti. ES vidēji 54%, bet Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 58% un 60% aptaujāto ir ieinteresēti Eiropas lietās.

Latvijas dalību ES par labu lietu uzskata 52% Latvijas respondentu, 7% to uztver kā sliktu lietu, bet 39% domā, ka Latvijas dalība ES nav nedz laba, nedz slikta lieta. Salīdzinoši 2017.gada martā 45%, bet septembrī - 47% Latvijas dalību ES uzskatīja par labu lietu. Vidēji ES tā uzskata 60% respondentu, tikmēr Igaunijā šādi domā 69%, bet Lietuvā - 67% aptaujāto.

Vispozitīvāk savas valsts dalību ES novērtējuši iedzīvotāji Īrijā, attiecīgi 81% atbildējis, ka Īrijas dalība ES ir laba lieta. Skeptiskākie iedzīvotāji bijuši Lielbritānijā un Grieķijā, kur attiecīgi 23% un 21% atbildējuši, ka šo valstu dalība ES ir slikta lieta.