Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Liepiņš nevēlas trešo reizi vadīt Nacionālo operu

© F64

Zigmars Liepiņš nolēmis, ka 2019.gada novembrī nekandidēs uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētāja trešo pilnvaru termiņu.

Viņš norādīja, ka savā vietā labprāt redzētu jaunu cilvēku ar skaidru vīziju par LNOB tālāku attīstību.

Šādu lēmumu pirmdien preses konferencē pašreizējais LNOB vadītājs pauda, atbildot uz jautājumu par jaunu operu rakstīšanu.

"Man jāsagaida savs brīvlaišanas laiks nākamā gada 3.novembrī. Tad es, varbūt, varēšu atbrīvot savā galvā vietu ārpus rēķiniem ar Kultūras ministriju, Valsts ieņēmumu dienestu un dažādām citām pārraugošajām institūcijām, ar arodbiedrībām un 600 cilvēku lielo, ļoti jauko, bet, tai pašā laikā, ļoti sarežģīto kolektīvu [..]," sacīja Liepiņš.

Viņš norādīja, ka savā vietā labprāt redzētu jaunu cilvēku ar skaidru vīziju par LNOB tālāku attīstību. Liepiņš par LNOB valdes priekšsēdētāju kļuva 2013.gadā, un šobrīd aizvada savu otro pilnvaru termiņu.

Pašlaik savā radošajā darbībā Liepiņš par galveno prioritāti izvirzījis Nacionālās operas simtgadei veltītu grāmatu "No skices līdz izrādei", kas aptvers simts gadus tās tērpu un skatuves dekorāciju veidošanā, un ko plānots izdot šī gada 16.novembrī.

Savukārt, runājot par operas jaunuzvedumiem, Liepiņš atklāja, ka viņam ir divas realizējamas idejas, taču šie darbi, visdrīzāk, taps viņam ierastajās noskaņās - ar melodramatisku un melodisku mūziku, kā arī traģiskām beigām.

Par savu iespējamo jaundarbu finansējumu komponists piebilda, ka to rakstīšanai neprasīs jebkādus papildu līdzekļus. "Esmu pārliecināts, ka darbi jāraksta nevis tāpēc, ka kaut kāds fonds, kultūrkapitāls [Valsts kultūrkapitāla fonds] vai kas cits pasūta rakstīt, bet gan vienīgi tad, kad iekšējā nepieciešamība saka, ka tas ir jādara. Tad jau atrodas kāds, kas viņu izpilda - vismaz manā dzīvē tā ir noticis," sacīja Liepiņš.