Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čeku loterija atraktīvai blēžu atmaskošanai; laimesti būs pietiekami pievilcīgi

© F64

Nolūkā vairot iedzīvotāju drosmi pieprasīt čekus par saviem pirkumiem un tirgotāju bailes tikt pieķertiem nodokļu krāpniecībā Valsts ieņēmumu dienests (VID) no nākamā gada vasaras organizēs čeku loteriju. Laimesti būs pietiekami pievilcīgi, lai pasākumā iesaistītu plašu sabiedrību. 10 laimesti pa 200 eiro tiks izlozēti katru nedēļu un 3000 eiro reizi mēnesī.

Vakar čeku spēles likumprojekts tika nodots izskatīšanai Saeimā un, domājams, ātri vien tiks pieņemts, jo iecere visnotaļ lietderīga. Nevar teikt, ka čeku loterija būtu kāda inovācija. Jaunums Latvijā, taču vairākas citas valstis to sekmīgi organizē jau gadiem - Portugāle, Slovākija, Malta. Kopš pagājušā rudens arī kaimiņi lietuvieši sākuši vākt un reģistrēt čekus. Turienes sabiedrība esot atsaucīga - pirmo četru mēnešu laikā tika iesniegti vairāk nekā 700 000 čeku, un tas tikai no pakalpojumu nozares. Valsts ieņēmumu dienests cer, ka pie mums atsaucība būs vēl lielāka.

Kā un kāpēc notiks spēle, ir izlasāms likumprojekta anotācijā, bet populārākā valodā to Neatkarīgajai apskaidroja VID pārstāve Evita Teice-Mamaja. Tā būs ēnu ekonomikas mazināšana, atraktīvā veidā iesaistot iedzīvotājus. Tātad lielais mērķis ir celt nodokļu maksāšanas kultūru. Mācīt cilvēkus prasīt čekus par saviem pirkumiem un atgādināt tirgotājiem, ka tas ir viņu pienākums šos čekus vai kvītis izsniegt. Arī tāpēc, lai preces garantija būtu spēkā. Spēlē reģistrēt varēs gan čekus, gan kvītis vērtībā virs pieciem eiro.

Valsti šajā pasākumā interesē ne tikai iespēja aplaimot ar laimestiem savus nodokļu maksātājus, bet galvenokārt atšifrēt nodokļu nemaksāšanas un krāpniecības gadījumus.

Pārbaudot izlases kārtībā čekus, varēs atklāt, vai ienākušās summas ir reģistrētas uzņēmuma grāmatvedībā, vai valstij ir aizskaitīti nodokļi, vai kases aparāti nav neatļauti pārprogrammēti.

Turklāt ar šādu kontroles pasākumu būs aptvertas visas nozares.

Ar čeku neizsniegšanu biežāk mēdz grēkot pakalpojumu joma - piemēram, sabiedriskā ēdināšana, autoservisi, skaistumkopšana, dažādi remonta pakalpojumi. Nozares, kur tiek apgrozīta skaidra nauda. Tomēr, lai nevienam nebūtu pamata pārmest diskrimināciju un konkurences ierobežošanu, spēlē varēs piedalīties visi čeki - vai tie būtu izsniegti par iegādātajiem pakalpojumiem vai precēm. Vienalga - lielveikalā, tirgū vai frizētavā.

Spēles mehānisms iecerēts maksimāli vienkāršs. Reģistrēties loterijai varēs speciāli šim nolūkam izveidotā lapā internetā.

Plānots, ka adrese būs cekuspele.gov.lv. Dalībniekam būs jāieraksta vārds, telefona numurs un, protams, arī čeka numurs. Tas atrodams uz čeka - aiz vārda ČEKS norādīti vairāki cipari. Tie ir īstie. Izlozi veiks skaitļu ģenerators. Būtiska nianse, ka čeks ir jāsaglabā līdz pat lielajai izlozei, jo tas piedalīsies cīņā gan par iknedēļas 200 eiro, gan lielo mēneša laimestu - 3000 eiro.

Kā zināms, azartspēlēs nepilngadīgām personām piedalīties ir aizliegts, taču čeku spēle par tādu nav uzskatāma, jo dalība ir bez maksas un arī likmes netiek liktas. Šāds juridisks skaidrojums atļauj čeku loterijā piedalīties arī bērniem.