Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ja plāno doties uz Pasaules kausu futbolā, nepieciešama Līdzjutēja apliecība

© AFP/Scanpix

Dodoties uz FIFA 2018.gada Pasaules kausu futbolā Krievijā, kas sākas šodien un ilgs līdz 15.jūlijam, Ārlietu ministrija (ĀM) aicina fanus aizpildīt anketu un saņemt Līdzjutēja apliecību.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, ceļotājiem, kuri iegādājušies biļetes uz Pasaules kausa futbola spēlēm, apliecība ir obligāta, lai varētu iekļūt spēļu norises vietās. Līdzjutēja apliecība čempionāta laikā aizstās ieceļošanas vīzu Krievijā, kā arī sniegs priekšrocības dzelzceļa izmantošanā starp spēļu norises pilsētām. Lai izvairītos no pārpratumiem, ministrija aicina uzmanīgi iepazīties ar noteikumiem Līdzjutēja apliecības saņemšanai un lietošanai un tos ievērot.

Ceļotājiem uz Krieviju ir nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa pase

Ministrijā arī norāda, ka ceļotājiem uz Krieviju ir nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa pase. Latvijas pilsoņiem ir nepieciešama vīza. Latvijas nepilsoņi var ieceļot un uzturēties Krievijas teritorijā bez vīzas līdz 90 dienām 180 dienu periodā. Pasei jābūt derīgai vēl vismaz sešus mēnešus pēc plānotā izceļošanas datuma no Krievijas. Par jautājumiem, kas saistīti ar Krievijas ieceļošanas vīzas saņemšanu, ministrija iesaka sazināties ar Krievijas Vīzu centru Rīgā.

Savukārt, šķērsojot Krievijas robežu, ceļotājiem ir pienākums aizpildīt migrācijas karti. Izceļojot no Krievijas, migrācijas karte jānodod Krievijas robežkontroles punktā. Apmeklējot futbola spēles, obligāti jāņem līdzi gan pase, gan migrācijas karte, jo policija un drošības dienesti strādās pastiprinātā režīmā. ĀM aicina ceļotājus pārbaužu laikā tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām uzrādīt nepieciešamos dokumentus.

Obligāta ir arī reģistrēšanās Krievijas Iekšlietu ministrijas Migrācijas jautājumu pārvaldē (IeMMJP). Pilsētās, kurās notiks čempionāta spēles, līdzjutēja apliecības turētājam teritoriālajās Krievijas IeMMJP nodaļās jāreģistrējas 24 stundu laikā pēc ierašanās Krievijā. Ja plānots uzturēties Krievijas pilsētās, kurās čempionāta spēles nenotiks, teritoriālajās IeMMJP nodaļās jāreģistrējas, ja Krievijas teritorijā plānots uzturēties ilgāk par septiņām darba dienām.

Personu, kuras Pasaules kausa futbolā laikā uzturēsies viesnīcās, reģistrāciju veiks viesnīcas administrācija. Ja plānots uzturēties pie radiem, draugiem vai paziņām, reģistrācija jāveic uzņemošajai pusei un viesim, ierodoties tuvākajā Krievija IeMMJP nodaļā. Maksa par reģistrāciju netiek iekasēta.

Apmeklējot publiskus pasākumus, izmantojot sabiedrisko transportu un atrodoties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, ministrija cilvēkus aicina būt sevišķi piesardzīgiem un vienmēr ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, jo Krievijas valsts iestāžu pārstāvjiem ir tiesības pārbaudīt personu identitāti jebkurā vietā, tostarp uz ielas un sabiedriskās vietās. Pasaules kausa laikā personu kontrole un identitātes pārbaude notiks pastiprinātā režīmā, tādēļ būtu jāievēro noteiktās kontroles prasības.

ĀM arī aicina rūpīgi glabāt savus dokumentus, vērtslietas un personīgās mantas, vienlaikus iesakot nodrošināties ar pases kopiju un to glabāt atsevišķi no pārējiem dokumentiem. Tāpat cilvēki tiek aicināti būt vērīgiem un neapmeklēt vietas, kurās ārzemniekiem nav atļauts atrasties.

Ja Krievijā ir nozaudēta pase, tā ir nozagta vai kļuvusi nederīga ceļošanai, jāsazinās ar Latvijas vēstniecības Krievijā Konsulāro nodaļu Maskavā, Latvijas ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā, Latvijas konsulātu Pleskavā, Latvijas vēstniecības Krievijā Konsulārās nodaļas kanceleju Kaļiņingradā vai Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu ārkārtas situācijām, lai noformētu pagaidu ceļošanas dokumentu - atgriešanās apliecību. Ar šo dokumentu var atgriezties Latvijā vai pastāvīgās dzīvesvietas valstī, taču nevar turpināt ceļojumu.

Ja ceļotājs ārvalstī ir palicis bez iztikas līdzekļiem, viņš tiek aicināts izmantot ātro naudas pārvedumu sistēmu pakalpojumus, piemēram, "Western Union". Ja tas nav iespējams, personai jāsazinās ar tuvāko Latvijas pārstāvniecību vai jāzvana uz tālruni ārkārtas situācijām vai jāraksta uz e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv", lai konsultētos par citām finanšu līdzekļu saņemšanas iespējām.

Latvijas vēstniecība personai var palīdzēt gadījumos, ja ārvalstīs nozagts vai nozaudēts ceļošanas dokuments - izsniegt atgriešanās apliecību, kā arī gadījumā, ja nav finanšu līdzekļu - palīdzēt sazināties ar tuviniekiem, kas varētu sniegt finansiālu palīdzību. Tāpat vēstniecība var palīdzēt, ja noticis nelaimes gadījums - informēt par to personas tuviniekus, sniegt padomu un palīdzību formalitāšu kārtošanā, kā arī aizturēšanas vai apcietināšanas gadījumā - apmeklēt personu ieslodzījumā vietā, kā arī pārliecināties, ka tiek ievērotas personas tiesības un likumiskās intereses.

Latvijas vēstniecība nevar iejaukties tiesu, policijas un tiesību aizsardzības iestāžu darbībā, ja ārvalstī ir izdarīts likumpārkāpums, sniegt juridisku konsultāciju, panākt labākus ārstēšanās apstākļus slimnīcā vai ieslodzījuma apstākļus cietumā nekā vietējiem iedzīvotājiem, apmaksāt rēķinus par viesnīcu, jurista pakalpojumiem, medicīnisko palīdzību vai segt jebkurus citus rēķinus, kārtot formalitātes, kas saistītas ar tūrisma organizāciju, aviosabiedrību, banku vai citu iestāžu darbības jautājumiem vai sameklēt apmešanās vietu.

ĀM arī atgādina, ka pirms došanās uz ārvalstīm svarīgi apdrošināt veselību un dzīvību, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, iepazīties ar ceļojumu brīdinājumu par galamērķa valsti, kā arī ieteicams viedtālrunī lejupielādēt ĀM lietotni "Ceļo droši".

ĀM izveidotajā ceļojuma brīdinājumā par Krieviju norādīts, ka ceļotāji tiek aicināti būt piesardzīgiem un neceļot uz Čečeniju, Ingušiju, Dagestānu, Ziemeļosetiju, Karačaju-Čerkesiju, Kabardu-Balkāriju, arī Elbrusa rajoniem, kā arī Stavropoles apgabala austrumu un dienvidu rajoniem, īpaši uz tiem, kuri robežojas ar Čečeniju un Dagestānu. Šajos reģionos joprojām saglabājas nestabila drošības situācija, un ir paaugstināti terorisma un cilvēku nolaupīšanas draudi.

"Ministrija aicina neapmeklēt arī Rostovas apgabala rajonus, kuri robežojas ar Ukrainu, sevišķu uzmanību pievēršot pierobežai ar Luhanskas un Doņeckas apgabaliem Ukrainā. Tāpat ĀM aicina būt piesardzīgiem, apmeklējot Krievijas pierobežu ar Harkivas apgabalu Ukrainā," norādīts ceļojuma brīdinājumā.

Ņemot vērā pašreizējo starptautisko situāciju, Krievijā pastāv augsts terorisma draudu risks, uzsver ministrijā. Līdz šim visbiežāk terorakti ir notikuši Maskavā un Ziemeļkaukāza reģionā, tomēr tie var tikt sarīkoti arī citās Krievijas pilsētās, tāpēc ministrija aicina ceļotājus būt piesardzīgiem.

FIFA 2018.gada Pasaules kauss futbolā notiks Maskavā, Sanktpēterburgā, Kaļiņingradā, Ņižņijnovgorodā, Kazaņā, Samārā, Saranskā, Rostovā pie Donas, Sočos, Jekaterinburgā un Volgogradā.