Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis iedzīvotājus aicina sargāt Latvijas brīvību

© F64

Latvijas tautai nepieciešams novērtēt un sargāt Latvijas brīvību, uzrunā Komunistiskās genocīda upuru piemiņas dienas pasākumā pie Brīvības pieminekļa aicināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Iestāsimies par savas valsts stiprināšanu. Un vienmēr pieminēsim tos, kuriem tāda iespēja tika atņemta.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis norādījis, ka 1941.gada 14.jūnija deportācijas Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā bija daļa no Otrā pasaules kara, un, nešķirojot tautību vai dzimumu, ar saknēm no Latvijas tautas tika izrauti un izsūtīti tie, kuri savās domās un darbos iestājās par savu valsti - gudrākie, uzņēmīgākie un drosmīgākie.

Viņš atgādināja, ka pirmajā okupācijas gadā par jaunās varas upuriem kļuva ap 30 000 Latvijas pilsoņu. No tiem pusi aizveda uz NKVD koncentrācijas nometnēm vai mūža nometinājuma vietām attālos Padomju Savienības apvidos. Vējonis uzsvēra, ka viņu dēļ cilvēki šodien pulcējas, atceras un vienmēr atcerēsies šo datumu.

"Atcerēsimies arī to, ka tas ir mūsu vēstures stāsts, kas sākās ar demokrātijas krīzi 1934.gadā un turpinājās ar bailēm 1940.gadā. Stāsts, kur katrs solis bija piekāpšanās, līdz likuma vara un tautas griba kļuva vienlīdz nevērtīgas. Militārai padomju okupācijai sekoja sagrābtās neatkarīgās valsts aneksija, un viltus vēlēšanas bija aizsegs brutālām represijām," teica Valsts prezidents.

Vējonis norādīja, ka deportācijas visnežēlīgākajā veidā atgādina, kāda ir brīvības cena, piebilstot, ka Brīvības cīņas par Latviju prasīja daudzus upurus, bet neatkarības zaudēšana maksāja vēl vairāk. "Iestāsimies par savas valsts stiprināšanu. Un vienmēr pieminēsim tos, kuriem tāda iespēja tika atņemta," sacīja Valsts prezidents.

Pieminot Komunistiskā genocīda upurus šodien Rīgā notika vairāki pasākumi - piemiņas brīdis pie Brīvības pieminekļa, Šķirotavas un Torņakalna stacijās, koncerti, kā arī gājiens no Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Rātslaukumā līdz Brīvības piemineklim.

1941.gada naktī no 13. uz 14.jūniju notika Latvijas iedzīvotāju masveida izvešana uz PSRS Sibīrijas, Tālo Austrumu un Tālo Ziemeļu apgabaliem. Kopumā šajā naktī no Latvijas tika izvesti vairāk nekā 15 000 cilvēku.