Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

AS “Latvijas valsts meži” valsts budžetā iemaksājusi miljardu eiro

© f64

Akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) šomēnes valsts budžetā iemaksājusi miljardo eiro kopš aktīvas saimnieciskā darbības sākšanas 2000. gadā. Miljardais eiro iemaksāts, veicot 38 miljonu eiro maksājumu valsts budžetā par 2017. gadu.

Miljards - daudz vai maz?

Akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” ikgadējās iemaksas valsts un pašvaldību budžetos kopš 2000. gada ir palielinājušās vairāk nekā četras reizes. Papildus iemaksātajām dividendēm un nodokļiem valsts un pašvaldību budžetos, uzņēmums savas darbības laikā ir ieguldījis arī meža atjaunošanā, meža infrastruktūras attīstībā, meža platību palielināšanai, meža koku stādu ražošanai, kā arī informācijas tehnoloģiju attīstībā.

“Miljards eiro valsts budžetā, divi iestādīti koki katra nozāģētā koka vietā, 50 tūkstoši darbavietu - tas ir veids, kā ar reāliem rezultātiem un darbiem varam parādīt to, ka AS “Latvijas valsts meži” realizē ilgtspējīgu, ekonomiski izdevīgu, videi draudzīgu un sociāli atbildīgu valstij piederošo mežu apsaimniekošanu. Aicinām arī citiem uzņēmumiem pateikt skaļi - arī Latvijā ir veiksmes stāsti, un nav jābrauc citur laimi meklēt! Mūsu mērķis ir veidot un uzturēt mežu Latvijas valstij un tās cilvēkiem, rūpējoties par meža ekonomisko pienesumu, vides aizsardzību un devumu cilvēku atpūtai un rekreācijai,” uzsver AS “Latvijas valsts meži” prezidents Roberts Strīpnieks.

Meži - atjaunojams resurss

Mežsaimniecība Latvijā ir nozare ar vairākus gadsimtus koptām tradīcijām, kuras tiek turpinātas arī pašreiz. LVM apdomīgi apsaimnieko valsts mežu fondu, ne tikai cērtot, bet arī kopjot un atjaunojot mežus, domājot gan par vides aizsardzību un rekreāciju, gan par koksnes pieaugumu. Par to liecina katru gadu par 12 miljoniem kubikmetru pieaugošais koksnes daudzums mežā un 6 miljoni kubikmetru iegūtās koksnes apjoms. Katru gadu vidēji tiek iestādīti 7.9 tūkstoši hektāru jaunaudžu, bet vēl 7.8 tūkstoši ir atjaunoti ar dabisko metodi.

Meži Latvijai un cilvēkiem

“Miljards - daudz vai maz,” var jautāt arī par cilvēkiem, kuriem tiek nodrošinātas darbavietas un iespēja nopelnīt tepat Latvijā. AS "Latvijas valsts meži" un mežu nozare kopā pašlaik nodrošina aptuveni 45 līdz 50 tūkstošus darbavietu, bet kopā ar saistītajām nozarēm - 80 tūkstošus. Tie ir 80 tūkstoši uz ārzemēm neaizbraukušu cilvēku, tās ir ģimenes, kuras dzīvo Latvijā. LVM, rūpējoties par iespēju baudīt meža bagātības ikvienam iedzīvotājam, mežos izveidojuši atpūtas vietas un uztur bioloģisko daudzveidību. Ceturto daļu apsaimniekotās platības LVM apsaimnieko ar galveno mērķi - vides aizsardzība un rekreācija.