Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pusei ādas vēža pacientu valsts nekompensē nepieciešamos medikamentus

© F64

Melanomas jeb ādas vēža ārstēšanai valsts piešķīrusi medikamentu kompensāciju daļai pacientu, tomēr aptuveni puse joprojām paliek ārpus šīs atbalsta sistēmas, informēja Latvijas Onkologu asociācijā.

Latvijas onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis sacīja, ka Latvija līdz šim brīdim bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā pacientiem ar metastātisku melanomu nebija pieejams neviens no modernajiem medikamentiem.

Kā skaidroja asociācijā, Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā divus jaunus medikamentus, kas paredzēti BRAF pozitīvas melanomas ārstēšanai, tomēr medikamentu pieejamība netiek nodrošināta otrai melanomas pacientu grupai, kurai diagnosticēta BRAF negatīva melanoma. Šī iemesla dēļ ārstēts tiks tikai katrs otrais pacients, bet tiem, kam nebūs "paveicies ar diagnozi", nākšoties maksāt par zālēm pašiem vai vērsties "Ziedot.lv".

Latvijas onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis sacīja, ka Latvija līdz šim brīdim bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā pacientiem ar metastātisku melanomu nebija pieejams neviens no modernajiem medikamentiem. Risinājums bija iegādāties medikamentus pašiem vai vērsties "Ziedot.lv". Viena pacienta ārstēšanās izmaksas gadā veidoja vairākus tūkstošu eiro.

Eglītis norādīja, ka pirms dažām dienām beidzot tika pieņemts ilgi gaidītais lēmums, un kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar diviem jauniem medikamentiem, kuri ir efektīvi vienam no metastātiskas melanomas paveidiem. "Pacientiem, kuriem konstatēta BRAF pozitīva melanoma pēc jaunākā NVD lēmuma būs pieejamas modernas un efektīvas zāles, BRAF negatīvās melanomas pacientiem joprojām nebūs nekā," uzsvēra onkologs.

Viņš informēja, ka Latvijā katru gadu tiek identificēti aptuveni 200 jauni melanomas pacienti, turklāt ik gadu aptuveni 50 līdz 60 pacientiem ir vajadzīgi medikamenti metastātiskas melanomas ārstēšanai.

Arī Latvijas Onkologu asociācijas viceprezidente, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes locekle un onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane uzsvēra, ka nav taisnīgi, ka pie līdzīgas diagnozes vienai pacientu grupai medikamenti tiek kompensēti, bet otrai nē. "Jebkurā civilizētā valstī būtu jāievēro vienlīdzības princips," piebilda Hegmane.

Pēc viņas paustā, diskusijās par to, ir vai nav valstij jākompensē dārgie vēža medikamenti gadījumos, kad vēzis ir izplatījies, nereti izskan viedoklis, ka nav lietderīgi ieguldīt cilvēkos, kurus tāpat nav iespējams pilnībā izārstēt, tomēr pētījumi rāda pārsteidzoši labus rezultātus. "Lietojot inovatīvos medikamentus, kopējā dzīvildze ir būtiski garāka nekā ar līdz šim pieejamajiem līdzekļiem. Protams, ir pacienti, uz kuriem medikamenti neiedarbojas un viņi nodzīvo vien gadu vai divus, bet ir arī tādi, kuri dzīvo septiņus un pat desmit gadus. Cilvēkam darbaspējas vecumā, kurš, iespējams, vēl audzina nepilngadīgus bērnus, tas ir daudz," uzskata onkoloģe.

Savukārt Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe ķīmijterapeite Signe Plāte šoreiz negrib kritizēt NVD, jo dienests esot centies un izpildījis minimālo programmu. "Kaut arī mēs joprojām ļoti atpaliekam no Lietuvas un Igaunijas, ir jāsaprot, ka tas izrāviens, ko Latvija ir panākusi onkoloģijas jomā šogad, mūsu kaimiņvalstis veica pakāpeniski piecu gadu laikā," sacīja Plāte.

Viņa norādīja, ka izdarīts ir ļoti daudz un palicis pēdējais solis. "Es saprotu, ka finanšu līdzekļi ir ierobežoti, taču, uzskatu, ka, rūpīgi pārskatot budžetu, ir iespējams ietaupīt naudu, lai šī nelielā pacientu grupa, kura šobrīd ir atstāta aiz svītras, tomēr varētu saņemt mūsdienīgu ārstēšanu," norādīja Plāte.

Viņa aicināja pārdomāt iespēju ietaupīt līdzekļus uz izmeklējumiem, kas nereti tiek veikti dubultā - sākumā kādā no reģionālajām poliklīnikām un vēlāk lielākajās klīnikās.

Plāte ir pārliecināta, ka ir kāds veids, kā padarīt diagnostiku efektīvāku. Tāpat būtu vajadzīgi arī ļoti strikti noteikumi, kas pirms medikamenta nozīmēšanas ļautu izvērtēt gaidāmo ārstēšanas efektu. Diemžēl esot gadījumi, kad audzējs ir tik plaši izplatījies, ka prognoze ir ļoti slikta, tāpēc nebūtu lietderīgi nozīmēt dārgos medikamentus, atzina onkoloģe.

Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija esot gatava tikties ar NVD un pārskatīt budžetu, lai rastu iespēju kompensēt medikamentus arī tai metastātiskas melanomas pacientu grupai, kurai šobrīd nav pieejama valsts apmaksāta ārstēšana.

Tāpat Latvijas vadošie onkologi aicina neaizmirst arī par melanomas profilaksi - pirms došanās saulē noteikti vajadzētu lietot saules aizsargkrēmu, bet, pamanot kādu aizdomīgu veidojumu uz ādas, nekavējoties vērsties pie ārsta.