Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Prasa skaidri aizliegt vienreizlietojamos instrumentus izmantot atkal

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Slimnīcas vienreiz lietojamos medicīnas instrumentus lieto vairākkārt – sterilizē tos vai nodod uzņēmumiem, kuri veic šo instrumentu sterilizāciju vai kombinē tos ar izlietoto priekšmetu detaļām, veidojot jaunus komplektus. Biedrība ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem Saknes aicina parakstīt iniciatīvu, lai šādu praksi aizliegtu.

Biedrība izpētījusi, ka slimnīcas dažādi instrumenti un ierīces, tostarp operācijās izmantojamie, tiek lietoti atkārtoti, lai gan paredzēti tikai vienai lietošanas reizei.

Slimnīcās, taupot līdzekļus, ir neoficiāls rīkojums izmantot šos instrumentus atkārtoti un pat vairākkārt.

Lai zinātu, cik reižu izmantots vienreizlietojamais instruments, tas tiek atzīmēts ar krustiņu vai kā citādi. Šie instrumenti, kurus teorētiski vajadzētu pilnīgi sterilus pirms operācijām vai citām manipulācijām izņemt no iepakojuma, pēc izmantošanas tiek sterilizēti vai nodoti uzņēmumiem, kuri veic šo sterilizāciju vai izveido jaunus komplektus. «Tas ir tiešā pretrunā ar vienreizlietojamo medicīnas instrumentu ražotāju noteiktajām normām, kā arī higiēnas normām,» uzsver biedrības Saknes vadītājs Juris Beikmanis. «Turklāt, to darot, netiek ievērota nekāda oficiāla kārtība vai procedūra. Tieši tāpēc ir nepieciešams aizliegt no jauna izmantot vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces, tās atkārtoti sterilizējot.» Latvijā pašlaik nepastāv nepārprotams regulējums par vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču atkārtotu izmantošanu, lai gan Eiropas Parlamenta un Padomes regula uzliek valstij pienākumu tādu regulējumu izstrādāt. Saskaņā ar Ārstniecības likuma 34. pantu medicīnisko ierīču realizācijas, izplatīšanas un ekspluatācijas kārtību nosaka Ministru kabinets, līdz ar to Veselības ministrijai būtu jāizstrādā noteikumi ar aizliegumu atkārtoti izmantot vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces. Veselības ministrija atsaucas uz noteikumiem par higiēniskā un pretepidēmiskā režīma pamatprasībām ārstniecības iestādē, kas noteic, ka medicīnisko ierīču apstrāde jāveic saskaņā ar ražotāja noteiktajām medicīnisko ierīču lietošanas instrukcijām un cita veida medicīnisko ierīču apstrāde ārstniecības iestādēs nav atļauta. Taču realitātē notiek citādi, visbiežāk situācija ir tiešā pretrunā ar vienreizlietojamo medicīnas instrumentu ražotāju noteiktajām normām, kā arī higiēnas normām. Veselības ministrija gan solījusi sākt par šo tēmu diskusiju.

Lai šo situāciju mainītu un panāktu aizliegumu no jauna izmantot vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces, tās atkārtoti sterilizējot, biedrība ir iesniegusi iniciatīvu interneta vietnē ManaBalss.lv, kur cer savākt vismaz 10 000 iedzīvotāju parakstu. J. Bekmanis norāda, ka Veselības ministrija nav pieņēmusi noteikumus par medicīnas instrumentu pārstrādi, kā arī lēmumu -vai pirms pārstrādātu instrumentu lietošanas ir jāinformē pacients. Visbiežāk pacients to nezina, bet medicīnas personāls - klusē. Vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču atkārtota izmantošana pakļauj pacientus infekcijas riskam ārstniecisko manipulāciju laikā.