Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zemenes šogad maksā vairāk

© F64

Latvijas zemeņu audzētāju cerības uz labu zemeņu ražu šogad sauso laika apstākļu dēļ nav attaisnojušās, un tā kā laika apstākļi negatīvi ietekmējuši audzētājus arī citās tuvējās valstīs, vietējās zemenes šogad maksā vairāk nekā pērn, atzina Latvijas Augļkopības asociācijas (LAA) pārstāve Renāte Kajaka.

Zemeņu raža šobrīd tiešām ir atkarīga no laistīšanas iekārtām un no šo iekārtu jaudām.

Vienlaikus viņa teica, ka nevar viennozīmīgi apgalvot, ka zemeņu raža ir sliktāka nekā pērn, jo tiem zemeņu audzētājiem, kam ir laistīšanas iespējas, būs labas ražas. Taču dārzos, kur nav laistīšanas iespēju, būs sliktas zemeņu ražas.

"Zemeņu raža šobrīd tiešām ir atkarīga no laistīšanas iekārtām un no šo iekārtu jaudām. Ja audzētājam ir laistīšanas iekārtas, kuru jauda spēj sniegt zemenēm nepieciešamo mitruma apmēru, zemeņu ražai ir jābūt lieliskai," sacīja Kajaka, atgādinot, ka būtiski nokrišņi lielākoties Latvijā nav bijuši jau gandrīz divus mēnešus.

Viņa piebilda - tā kā laistīšanas iekārtas izmaksā dārgi un līdz šim Latvijas klimatiskajos apstākļos nebija akūti nepieciešamas, zemeņu audzētāji to iegādi neizvirza kā prioritāti, investējot attīstībā.

Kajaka atzina, ka sausums ir skāris arī citas Latvijai tuvējās valstis, kas veicinājušas vispārēju zemeņu cenu pieaugumu. "Es, personīgi, domāju, ka zemeņu cenas turpmāk šajā sezonā būs augstākas nekā iepriekšējos gadus," teica Latvijas Augļkopības asociācijas pārstāve, piebilstot, ka paši uzņēmēji sarunās par cenām esot atturīgi.

LAA apvieno aptuveni lielākos Latvijas augļkopjus. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.