Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kaimiņam nav skaidrs, par ko viņu aiztur

© f64

Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV) pagaidām neesot skaidrības par kādiem jautājumiem Ģenerālprokuratūra lūgusi parlamentam atļauju viņa aizturēšanai un kratīšanas veikšanai, šodien pēc Saeimas sēdes pirms aizturēšanas sacīja Kaimiņš.

Viņš tikai varēja piebilst, ka nevarot sniegt komentārus par tiesībsargājošo institūciju apsūdzībām, jo nezinot to saturu.

Viņš zināja teikt, ka uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) izsaukta partijas grāmatvede, un piebilda, ka nespējot saprast, kāpēc birojs to darījis, jo partijai tā dēvētās "melnās kases" neesot.

Savukārt uz jautājumiem, kāda saistība viņam ir ar uzņēmēju Viesturu Tamužu, deputāts atbildēja, ka viņam ar minēto personu draudzīgas attiecības un nekas vairāk.

"Pilnīgi neko nevaru pateikt, man nav pilnīgi nekādas informācijas," tā par tiesībsargu aicinājumu ļaut Saeimai veikt procesuālas darbības izteicās Kaimiņš. Taujāts par iespēju, ka šī situācija varētu būt saistīta ar partijas finansēšanu, politiķis norādīja, ka KPV LV ir skaidri finansēta no biedru naudām un KNAB katru otro nedēļu tiekot iesniegta attiecīga atskaite.

Deputāts akcentēja, ka viņa pārstāvētā partija ir "absolūti neizdevīga valdošajai varai" un pašlaik notiekošais ir domāts "priekš kamerām". Kaimiņš uzsvēra, ka notiekošais viņu šokē un ka nekam tādam viņš neesot bijis gatavs.

Politiķis norādīja, ka gribētu zināt, "kāpēc šī pompozitāte" ir dažus mēnešus pirms vēlēšanām. Politiķis taujāja, vai viņam par to ir jāsaka paldies politiķiem Jurim Jurašam (JKP) un Jutai Strīķei (JKP) kā saviem konkurentiem, vai arī šī situācija ir saistīta ar Kaimiņa parakstītajiem tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisijas pieprasījumiem.

Kaimiņš cita starpā norādīja, ka Gobzems šajā lietā nebūs viņa advokāts.

Parlamentārietis piebilda, ka pēc bijušā partijas biedra, sabiedriskā aktīvista Ilmāra Poikāna iesnieguma savulaik tiesībsargu veiktā pārbaude ir noslēgusie bez rezultāta. Šīs lietas kontekstā deputāts uz tiesībsargājošajām iestādēm esot saukts kā liecinieks.

Jau ziņots, ka Saeima šodien atbalstīja lēmumu par piekrišanu aizturēšanai, kā arī kratīšanai pie deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV).

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) informēja, ka komisija šodien izskatīja Ģenerālprokuratūras iesniegumu par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei pie Kaimiņa. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi. Sīkāku informāciju Saeimas sēdē Orlovs nesniedza.

Saeima atbalstīja šo komisijas lēmumu.

Pats Kaimiņš arī bija ieradies uz parlamenta sēdi.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju "KPV LV", kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.