Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Lēmums par olšūnu ziedošanu ir sievietes izvēle, kuru nedrīkst regulēt valsts

© f64

Lēmums par olšūnu ziedošanu ir sievietes izvēle, kuru nedrīkst kontrolēt valsts, šādu viedokli pauda veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa uzsvēra, ka Veselības ministrijas (VM) rekomendācija ir sievietei vecumā no 18 līdz 35 tomēr neziedot olšūnas.

Vienlaikus Čakša sacīja, ka svarīgākais ir nodrošināt, ka sievietes ir informētas par iespējamām olšūnu ziedošanas sekām, kā arī iespējamo neauglību, kas var rasties vēlākā periodā.

Ministre norādīja, ka nereti tiek uzskatīts, ka olšūnu ziedošana ir vienkārša procedūra, tomēr tā nav. Pirms procedūras jālieto nopietni hormonālie preparāti, kas izraisa izmaiņas organismā, turklāt šiem medikamentiem ir pietiekami augsti blakusefektu riski.

Čakša sacīja, ka pacientēm ir jābūt informētām par olšūnu ziedošanas sekām, tomēr šis lēmums tik un tā ir sievietes pašas izvēle.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīšanai trešajā lasījumā nodeva likumprojektu par grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz virkni izmaiņu, tostarp aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas.

Lēmums atbalstīt grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā virzīšanu trešajā lasījumā tika pieņemts vienbalsīgi. Par likumprojektu Saeima balsos rīt, 21.jūnijā.

Marta sākumā komisija bija nolēmusi virzīt izskatīšanai galīgajā lasījumā parlamentā Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kas aizliegs ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm, tomēr vēlāk komisija nolēma turpināt diskusijas šajā jautājumā.

Komisija jau iepriekš vairākkārt spriedusi par šo jautājumu, turklāt šo likumprojektu Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Plāni aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas iepriekš raisījuši vairākas protesta akcijas pie parlamenta ēkas. Arī ceturtdien, kad deputāti lems par minēto likuma grozījumu pieņemšanu, pie Saeimas ēkas plānota protesta akcija. Piketa rīkotāji iepriekš pauda gatavību rīkot arī jaunus protestus, ja Saeima "pretrunīgo un nepamatoto aizliegumu" centīsies ieviest likumā.