Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnus un dzīvniekus automašīnā karstā laikā nedrīkst atstāt

© pixabay.com

Karstums ir īpaši kaitīgs maziem bērniem un dzīvniekiem, visvairāk tad, ja bērnus un dzīvniekus atstāj karstā automašīnā. Kā palīdzēt automašīnā atstātiem bērniem un mājdzīvniekiem?

«Ieraugot karstā laikā mašīnā bez uzraudzības atstātu bērnu, nekavējoties jāziņo Valsts policijai (VP), bāriņtiesai vai citai bērnu tiesību aizsardzības institūcijai,» stāsta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta valsts bērnu tiesību aizsardzības galvenā inspektore Edīte Milevska. Saulē stāvošā mašīnā rodas siltumnīcas efekts - tā var uzkarst līdz pat +50 grādu temperatūrai, tāpēc bērna pārkaršanas sekas var būt letālas. Lai izvairītos no pārkaršanas, bērniem karstajā laikā ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās, kā arī jāuzņem pietiekams ūdens daudzums, skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

«Cilvēki vienmēr domā, ka veikalā ieskries uz minūti, taču parasti tās ir 10-30 minūtes,» stāsta Imants - aculiecinieks situācijai, kad mazs bērns karstā laikā bija atstāts automašīnā. «Rīgā, Cēsu ielā pie skolas, stāvēja džips, kura priekšējā krēslā bija atstāts mazs bērns. Bērns bija galīgi sarkans un bļāva, mašīnas logs vaļā bija tikai centimetra platumā.» Imants ar sievu centās bērnu nomierināt, taču pagāja jau vairākas minūtes un bērna māte vēl nebija atgriezusies. Abi devās iekšā skolā un paši meklēja māti. Mātes reakcija bija pārsteidzoša. «Tas bija vājprāts - māte bija nikna, nolamāja mūs par to, ka jaucamies tur, kur nevajag. Pat neskrēja uz mašīnu skatīties, vai bērnam viss kārtībā,» stāsta Imants.

Par līdzīgu situāciju aģentūrai LETA pavēstīja VP preses pārstāve Elīna Sprudzāne. Tirdzniecības centra Spice stāvlaukumā bez uzraudzības sakarsušā automašīnā bija atstāti divi mazi bērni - četrus gadus un vienu gadu vecs. «Puika, visticamāk, pamodies sakarsis un nosvīdis, sapratis, ka mašīnā ir viens pats ar brāli, sācis uztraukties un raudāt,» sociālajā tīklā Facebook raksta aculieciniece. Pēc VP ierašanās ar vecāko bērnu izdevās sarunāt, ka viņš izņems rokas no krēsliņa siksnām un atvērs durvis no iekšpuses. Tika izsaukti arī mediķi, taču, par laimi, bērnus nevajadzēja hospitalizēt. Pēc kāda laika uzradās arī bērna vecāki, kuri aculieciniecei izteica pārmetumus par to, ka viņa ir izsaukusi policiju un mediķus un nav rīkojusies cilvēcīgi. VP pārbaudē tiks vērtēta bērnu vecāku rīcība.

Arī dzīvniekus bieži atstāj karstās automašīnās, pat biežāk nekā mazus bērnus.

«Ja dzīvnieks karstā laikā ir atstāts mašīnā bez uzraudzības, tad pareizāk ir zvanīt policijai, kura tālāk koordinēs glābšanas pasākumu. Pēc automašīnas varēs arī atrast tās īpašnieku un ar viņu sazināties,» vēsta portāls Dzīvnieku policija. Mašīnas loga izsišana bez policijas vai citu glābēju atļaujas gan uzskatāma par sodāmu pārkāpumu.

Dzīvnieku veselības centra direktors un galvenais veterinārārsts Aigars Briņķis vēsta, ka «ar pārkaršanas pazīmēm dzīvnieki pie mums nonāk bieži, pat vairāki nedēļā. Šis pavasaris un vasaras sākums bijis ļoti karsts, un tāpēc arī šādu gadījumu ir vairāk. Biežāk mēs redzam dzīvniekus, kuri karstā automašīnā atstāti uz pusstundu un ilgāk.» A. Briņķis piebilst, ka jebkurā gadījumā pirmā palīdzība ir dzīvnieka atdzesēšana un nogādāšana tuvākajā veterinārajā klīnikā. Tur dzīvniekam uzsāk pretšoka terapiju un atdzesēšanu ar dažādām metodēm.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina īpašniekus pieskatīt savus mājdzīvniekus, jo dzīvnieki ir jutīgi pret augstas temperatūras iedarbību. «Dzīvniekam, karstā laikā atrodoties ieslēgtam automašīnā, organisms netiek dzesēts, jo tiem ir neliels sviedru dziedzeru skaits. Arī pusatvērts logs nepalīdz atdzesēties,» skaidro PVD.

Pietiek vien ar 10 minūtēm, lai mazs bērns un dzīvnieks pārkarstu, jo uzkarst ne tikai gaiss, bet arī automašīnas salons, drošības jostas un bērna krēsliņš.