Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Eksāmeni tuvojas. Skolēniem cieņā virtuālie palīgi

© F64

Centralizētie eksāmeni vairs nav aiz kalniem. Neatkarīgā apkopojusi vairākas iespējas, kā tiem labāk sagatavoties, piemēram, augstskolas organizē dažādus kursus, vērtīgi palīgi atrodami arī internētā, tostarp mācīties, spēlējot spēles – šādu pieeju piedāvā bezmaksas aplikācija Quizlet.

Gana lielu popularitāti jauniešu vidū ir izpelnījies digitālais mācību līdzeklis Uzdevumi.lv (www.uzdevumi.lv). Tas darbojas kopš 2009. gada un piedāvā skolas mācību materiālus - uzdevumus, teoriju un testus dažādos mācību priekšmetos 1.-12. klasei. Portāla satura izstrādē atbilstoši Latvijas izglītības standartiem ir piedalījušies vairāk nekā 30 dažādu mācību priekšmetu skolotāji, turklāt Virtuālās skolas saturs nepārtraukti tiek atjaunots un papildināts, skaidro Uzdevumi.lv mārketinga asistente Evija Tukiša.

Sacenšas savā starpā

Portālā bez maksas var reģistrēties un to lietot skolēni, skolotāji, vecāki un jebkurš cits interesents, kas vēlas piekļūt visām portāla piedāvātajām iespējām.

Mācības portālā notiek sadaļā Virtuālā skola. Lietotājs izvēlas mācību priekšmetu, atlasa vajadzīgo tēmu, un tālāk viņam tiek piedāvāti Uzdevumi.lv skolotāju veidoti materiāli par konkrēto tēmu. Tēmās atrodami teorijas materiāli, uzdevumi un testi, kas sastāv no vairākiem dažādu tipu un grūtības pakāpju uzdevumiem. Pareizi izpildot uzdevumu, lietotājs saņem punktus un cīnās par vietu topā, kur skolēni sacenšas savā starpā. «Šāda sacensība skolēnam sniedz papildu motivāciju patstāvīgi apgūt skolas mācību vielu. Ja lietotājam ir aktīvs Uzdevumi.lv maksas pakalpojums PROF (5 eiro mēnesī vai 30 eiro par gadu), tad pēc uzdevuma izpildes sistēma sniedz skaidrojumu, kā uzdevums jāpilda, tādējādi palīdzot skolēnam analizēt savas kļūdas un mācīties no tām. Portāls palīdz skolēnam patstāvīgi apgūt skolā neizprastās mācību tēmas, kā arī dod iespēju ātri iemācīties slimošanas vai citu iemeslu dēļ iekavētās tēmas,» stāsta Evija Tukiša.

Katram uzdevumam ir izveidoti vairāki varianti, līdz ar to skolēnam, iesniedzot nepareizu atbildi, ir iespēja uzdevumu pildīt atkārtoti, katru reizi saņemot jaunu tā paša uzdevuma variantu. Skolēnam tas nodrošina bezgalīgas treniņa iespējas, savukārt skolotājam, kurš vienu un to pašu uzdevumu uzdevis visai klasei, risina norakstīšanas problēmu.

Digitālā vidē skolēni jūtas ērti

Tāpat Uzdevumi.lv skolēni var sagatavoties valsts pārbaudes darbiem dažādos mācību priekšmetos, pildot treniņuzdevumus ar pareizajām atbildēm un skaidrojumiem. Uzdevumi veidoti uz iepriekšējo gadu diagnosticējošo darbu un eksāmenu uzdevumu bāzes, papildinot tos ar variācijām un skaidrojumiem, kas palīdz skolēnam atkārtot un nostiprināt savas zināšanas.

«Digitālā vidē skolēni jūtas ērti un novērtē mūsdienīgu pieeju mācību procesam. Īpaši aktīvi skolēni portālā darbojas pirms valsts pārbaudes darbiem, kad saņemam pozitīvas atsauksmes un pateicības vārdus par iespēju sagatavoties eksāmeniem un diagnosticējošajiem darbiem,» piebilst E. Tukiša.

2016./2017. mācību gadā portālā ir reģistrējušies vairāk nekā 180 000 lietotāju un tajā ir pieejami vairāk nekā 5 000 000 uzdevumu variantu skolas mācību priekšmetos.

Ielūkoties skolēni var arī Valsts izglītības satura centra (VISC) mājaslapā - tur var atrast iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumus, kā arī skolēni un skolotāji var apmeklēt VISC mājaslapas sadaļu Metodiskie materiāli, kur ir atsevišķu pārbaudes darbu rezultātu kvalitatīvās analīzes un ieteikumi mācību procesa pilnveidošanai un uzlabošanai (http://visc.gov.lv/vispizglitiba/eksameni/metmat.shtml).

Augstskolu kursi

Savukārt vairākas augstskolas piedāvā apmeklēt kursus. Piemēram, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) palīdz sagatavoties centralizētajiem eksāmeniem ķīmijā, bioloģijā, latviešu valodā, matemātikā, angļu valodā. Kursos tiek atkārtota visa viela, kas ir nepieciešama, lai sagatavotos centralizētajiem eksāmeniem, t. sk. tiek skatīti iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumi. Kursi ilgst no oktobra līdz maijam. Uz šā gada kursiem pieteikšanās gan noslēgusies, bet no 21. augusta to varēs izdarīt, lai apmeklētu nākamā gada kursus. Maksa variē no 65 līdz 143 eiro, atkarībā no kursu veida. «Jaunieši ir ļoti ieinteresēti apmeklēt šādus kursus, piemēram, šogad mums ir 866 sagatavošanas kursu dalībnieki, arī iepriekšējos gados ir bijis līdzīgs skaits. Turklāt vēl tagad vērojama interese par iespēju piedalīties šajos kursos, bet diemžēl kursi jau ir sākušies pērnajā rudenī,» stāsta RSU pārstāvis Edijs Šauers.

***

UZZIŅAI

Noderīgas bezmaksas aplikācijas vidusskolēniem

Tehnoloģiju eksperts Jānis Vēvers iesaka vairākas mobilās lietotnes Android operētājsistēmas ierīcēm, kas palīdzēs vecāko klašu skolēniem papildināt zināšanas un atvieglos mācīšanos.

• Photomath - matemātikas uzdevumi laiku pa laikam dzen izmisumā? Ja esi nonācis strupceļā, izmēģini Photomath! Atver to, pavērs tālruņa kameru pret vienādojumu, un lietotne soli pa solim piedāvās risinājumu. Proti, nevis tikai gala rezultātu, bet visas darbības, kā līdz tam tikt.

• Periodic Table - ķīmija nemaz nav tik sarežģīta, ja pa rokai ir labi palīgi. Kā jau vēsta nosaukums, šajā lietotnē ir interaktīva Mendeļejeva periodiskā tabula, kurā ir bagātīga fona informācija par katru ķīmisko elementu, ieskaitot tā īpašības un spēju reaģēt ar citiem elementiem, kā arī molekulārās masas kalkulators.

• Duolingo - svešvalodu zināšanas paver durvis uz plašo pasauli, tādēļ Duolingo ir lietotne, kurai vajadzētu būt ne vien tavā, bet arī vecāku un citu pieaugušo viedtelefonā. Tā dod iespēju interaktīvā, viegli uztveramā veidā par velti apgūt 15 pasaulē populāras valodas. Jaunu vārdu apguvei un gramatikas uzdevumu pildīšanai vari veltīt katru brīvo brīdi, kaut gaidot pieturā autobusu.

• Khan Acadamy - ja gribi uzzināt vairāk, nekā māca skolā, šī bagātību krātuve ir tieši tev. Tajā apkopoti vairāk nekā 10 000 video, kuros skolēniem saprotamā valodā izstāstīta mācību viela desmitiem dažādās zinātnēs, ieskaitot vēsturi, matemātiku, ģeogrāfiju, ekonomiku un astronomiju. Lielākā daļa satura ir angļu valodā.

• CamScanner - tekstu no grāmatas vai klasesbiedra pierakstiem vairs nav jāpārraksta ar roku. Šī lietotne ar telefona kameras starpniecību jebkuru papīra lapu pārvērš PDF dokumentā, ko var koplietot ar citiem lietotājiem, kā arī pierakstīt komentārus. Tekstā var arī meklēt vārdus.

• Quizlet - pamēģini eksāmeniem un kontroldarbiem gatavoties neparastāk. Ievadi apgūstamos faktus Quizlet lietotnē un mācies to ar dažādu spēļu palīdzību. Piemēram, meklējot saderīgas kartītes ar vēsturiskiem notikumiem un gada skaitļiem, dižgaru citātiem vai ģeogrāfiskiem nosaukumiem. Vari vienkārši izveidot digitālas kartītes ar faktiem un ik pa laikam pāršķirstīt tās, lai nostiprinātu zināšanas.