Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ušakovs: Izglītības kvalitāti skolās jāvērtē pēc vairākiem faktoriem

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Izglītības kvalitāti skolās nevar vērtēt tikai pēc trīs eksāmenu rezultātiem - ir jāņem vērā arī olimpiādes, dažādas balvas, sociālā situācija apkārtnē, kā arī faktors, ka skola ir vienīgā izglītības iestāde apkārtnē, preses konferencē uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Rīgas mērs atkārtoti pauda pārliecību, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktais pētījums ir neprofesionāls, tuklāt vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, izmantojot centralizētos eksāmenus kā izglītības kvalitātes rādītājus, to rezultāti ir jādala ar eksāmenus kārtojošo bērnu skaitu nevis visiem bērniem, jo ir daudzi individuāli iemesli, kāpēc kāds eksāmenus nekārto, norādīja Ušakovs. Otrkārt, nevar salīdzināt eksāmenu rezultātus vienā gadā ar bērnu skaitu otrā gadā, viņš uzsvēra.

Ušakovs ir pārliecināts, ja citas pašvaldības veiktu savus pārrēķinus par izglītības kvalitāti skolās, visticamāk, arī tajās atklātos IZM pieļautas kļūdas.

IZM pētījumā bija norādīts, ka septiņās Rīgas skolās izglītības kvalitāte ir neatbilstoša, tomēr Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam analizējot Valsts Izglītības satura centra (VISC) datus, secināts, ka tādas ir divas. Ušakovs arī uzsvēra, ka IZM piedāvātajā pētījumā neparādās skolas, kurās eksāmenu rezultāti sasniedz 50-60%, bet pēc VISC datiem tādas Rīgā ir vismaz ceturtā daļa.

"Izglītības un zinātnes ministram būtu publiski jāatvainojas visām šīm Rīgas skolām, katram direktoram, katram bērnam un vecākam. Es esmu pārliecināts - ja citas pašvaldības veiktu šādus aprēķinus par savām skolām, arī tajās parādītos šādi pati aina, un arī tām izglītības un zinātnes ministram būtu jāatvainojās," teica Ušakovs, piebilstot, ka pareizāk būtu, ja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) demisionētu, bet to, visticamāk, pirms vēlēšanām nevarēšot sagaidīt.

Par divām skolām, kurās izglītības kvalitāte ir zema, Ušakovs norādīja, ka viena no tām ir vienīgā skola Mangaļsalā. Viņš teica, ka šo skolu varētu slēgt vai pārtaisīt par pamatskolu, bet tādā gadījumā daļa šīs apkārtnes bērnu vidusskolas izglītību neiegūtu.

Kā vēstīts, IZM pētījuma par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi pirmā posma rezultāti liecina, ka septiņās Rīgas vidusskolās obligāto vidusskolas eksāmenu indekss ir zemāks par 30%. Tāds tas ir Rīgas 29.vidusskolā, Rīgas 54.vidusskolā, Rīgas 61.vidusskolā, Rīgas 15.vidusskolā, Rīgas 92.vidusskolā, Rīgas 65.vidusskolā un Rīgas 53.vidusskolā.

Prezentējot pētījuma pirmos rezultātus, Šadurskis sacīja, ka, ja šis indekss ir zemāks par 30%, tad jaunieši neiegūst nepieciešamo izglītības kvalitāti. Kā skaidroja ministrs, indeksa lielums atkarīgs ne tikai no skolēnu uzrādītajiem centralizēto eksāmenu rezultātiem, bet arī no skolēnu "atbiruma" mācību gada gaitā.

Indekss pētījuma ietvaros veidots, summējot trīs obligāto centralizēto eksāmenu vērtējumus, iegūto rezultātu dalot ar skolā mācību gada sākumā norādīto 12.klašu skolēnu skaitu un vēl dalot ar trīs.