Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pasaules universitāšu reitingā pirmo reizi iekļūst divas Latvijas augstskolas

© Publicitātes foto

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) «QS World University Rankings 2018» iekļuvusi augstajā 651. – 700. vietā, un šis rādītājs liecina, ka RTU ir starp 2,5% labāko pasaules universitāšu. RTU reitingā ieņem augstāko vietu no Latvijas augstskolām. Savukārt Latvijas Unversitāte atrodas labāko 2,7 % pasaules augstskolu vidū aptuveni 26 000 izglītības iestāžu konkurencē.

RTU akadēmiķis Leonīds Ribickis: «RTU iekļaušana 700 pasaules labāko universitāšu vidū parāda RTU straujo attīstību. RTU reitingā ierindota starp 200 labākajām universitātēm pasaulē darba devēju reputācijas kritērijā, un tas apliecina, ka Latvijas un ārvalstu darba devēji augstu vērtē RTU sagatavoto inženierzinātņu speciālistu kvalitāti. Pasaules vadošie augstskolu reitingi, piemēram, «QS World University Rankings» un «Times Higher Education» ir laba mēraukla tam, kuras universitātes Latvijā ir starptautiski konkurētspējīgas un kuras nav.»

Reitingā iekļautās 980 augstskolas izvērtētas pēc sešiem kritērijiem - akadēmiskās reputācijas, darba devēju reputācijas, citējamības, studentu un akadēmiskā personāla attiecības, kā arī ārzemju studentu un ārzemju mācībspēku īpatsvara.

Trijos kritērijos - ārzemju studentu, ārzemju mācībspēku īpatsvara un darba devēju reputācijas - RTU ir uzrādījusi labākos rezultātus Latvijas līmenī. Saskaņā ar darba devēju viedokli Latvijā un starptautiski RTU tiek ierindota augstajā 193. vietā pasaulē.

Savukārt Latvijas Unversitāte atrodas labāko 2,7 % pasaules augstskolu vidū aptuveni 26 000 izglītības iestāžu konkurencē.

Publicitātes foto

Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks: “Latvijas Universitāte reitingā pakāpusies augstāk, palielinot darba devēju reputācijas rādītājus, akadēmiskās vides reputācijas rādītājus, kā arī universitātes atpazīstamību starptautisko studentu vidū. Attīstība notiek arī citās universitātēs, kurām pieejamais valsts atbalsts ir krietni vai pat nesalīdzināmi lielāks nekā Latvijas Universitātei. Mums noteikti jāaudzē ārvalstu pasniedzēju piesaiste LU. Esam lūguši reitinga veidotājus pārbaudīt datus par LU personāla publikāciju citējamību, kur, izmantojot tos pašus avotus kā QS, mūsu dati ir par ap 20 % labāki,nekā izmantots vērtējumā. Šāda novirze būtiski ietekmē LU pozīciju gala vērtējumā.”

Būtiski, ka reitinga uzlabošanās ir gājusi rokrokā ar LU absolventu nodarbinātības rādītājiem. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem 96% visu LU augstākā līmeņa studiju programmu absolventu ir atraduši darbu gada laikā pēc diploma saņemšanas.

Reitings tiek veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus: pasaules mēroga reputāciju, augstskolu mācībspēku un darba devēju aptauju rezultātus, zinātnisko publikāciju citējamību, zinātnisko rezultātu ieviešanu praksē, pasniedzēju un studentu skaita attiecības, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvaru un starptautisko sadarbību. Pēc jaunākās metodoloģijas palielināts augstskolu zinātniskās darbības novērtējuma īpatsvars. Visi augstskolu sniegtie dati tiek pārbaudīti pēc starptautiski pieejamās informācijas.

Topa pirmajā vietā ir Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otrajā - Stenforda Universitāte, bet trešajā - Hārvarda Universitāte.

«QS World University Rankings»: www.topuniversities.com/university-rankings