Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saldus tehnikums atver jaunas mācību programmas

© Publicitātes foto

Savas pastāvēšanas 95. mācību gadā Profesionālās izglītības kompetenču centrs Saldus tehnikums atver divas jaunas, Latvijā zināmā mērā unikālas mācību programmas: hidrobūvju būvtehniķis un informācijas tehnoloģiju drošības speciālists.

Kopš 2016. gada janvāra Saldus tehnikumam ir piešķirts Profesionālās izglītības kompetenču centra statuss, kas gan uzliek lielāku atbildību, gan paver jaunas iespējas. Šobrīd norit aktīva jauno audzēkņu uzņemšana, kas norisināsies līdz pat 18. augustam. Vaicāta par jauniešu interesi mācīties Saldus tehnikumā, skolas direktora vietniece Iveta Kunkule stāsta: «Vispirms gribu pateikt, ka pēc devītās klases absolvēšanas liela daļa jauniešu vēl nespēj izvēlēties savu nākotnes profesiju, tāpēc aiziet mācīties uz vispārizglītojošo vidusskolu. Taču interese par profesijas apguvi mūsu tehnikumā ir pietiekami liela gan grupās, kurās tiek piedāvāta vidējā profesionālā izglītība, gan grupās, kurās profesiju apgūst pēc vidusskolas absolvēšanas. Mūsu audzēkņi pārstāv praktiski visu Latviju, jo piedāvājam ne tikai tradicionālās mācību programmas, bet arī zināmā mērā unikālas - tādas, kuru nav citās profesionālajās mācību iestādēs. Pagājušajā gadā uzsākām un šogad turpinām strādāt pie būvniecības nozares mācību programmas ar kvalifikāciju hidrobūvju būvtehniķis. Šī programma tapusi pēc nozares iniciatīvas un ar lielu tās atbalstu.» Hidrobūvju būvtehniķa programmā uzņem audzēkņus pēc devītās klases, un mācību ilgums ir četri gadi. Ja būs pieprasījums, grupa tiks atvērta arī mācīties gribētājiem pēc vidusskolas beigšanas, ar mācību ilgumu 1,5 gadi. Otra unikālā specialitāte saistīta ar informācijas tehnoloģiju jomu - informācijas tehnoloģiju drošības speciālists. Jauniešiem, kuri jau ieguvuši vidējo izglītību, Saldus tehnikums šo specialitāti piedāvā apgūt divu gadu laikā. Jaunās programmas izveide cieši saistīta ar pasaulē pieaugošajiem kiberdrošības riskiem, tāpēc pieprasījums pēc šādiem speciālistiem gan Latvijā, gan citur pasaulē ir ļoti augsts. Arī nu jau vairākus gadus īstenotā mācību programma Ugunsdrošība un ugunsdzēsība savā ziņā ir unikāla, jo vidējā profesionālā līmenī to citviet nepiedāvā. Jāpiebilst, ka gan ugunsdrošības un ugunsdzēsības programma, gan nule izstrādātā informācijas tehnoloģiju drošības mācību programma tiek izstrādātas un pilnveidotas ar skolas sadarbības partneriem, piemēram, Maltas koledžu.

Publicitātes foto

Statistikas dati parāda, ka trešā daļa Saldus tehnikuma audzēkņu turpina mācības augstākās izglītības mācību iestādēs, 60% absolventu strādā, turklāt 50% tieši savā specialitātē. «Mēs ļoti priecājamies par tiem, kuri pēc tehnikuma beigšanas turpina izglītošanos ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu augstākās izglītības mācību iestādēs, pēc to absolvēšanas atgriežas mūsu skolā jau kā pasniedzēji vai uzsāk uzņēmējdarbību, kā arī ar savu redzējumu dod ierosmes, kā uzlabot mācību programmas un mācību procesu, lai pēc iespējas labāk sagatavotu audzēkņus patstāvīgam darbam.»

Pirms diviem gadiem vairākas profesionālās mācību izglītības iestādes iesaistījās pilotprojektā par darba vidē balstītu izglītību. Jaunā pieejam profesijas apguvei ir devusi labus rezultātus, un pagājušajā gadā arī Saldus tehnikums ir akceptējis šo pieeju un iekļāvies to skolu skaitā, kuras virzās uz darba vidē balstītu profesijas apguvi. Direktora vietniece izglītības jomā Inga Zilvere atzīmē: «Mūsu tehnikumā vienmēr prakses ir noritējušas attiecīgās nozares uzņēmumos, tāpēc var teikt, ka sen jau esam izvēlējušies ceļu, pa kuru tagad cenšas iet arī citas profesionālās izglītības iestādes. Audzēkņiem prakses vietas ir ne tikai pašā Saldū, bet daudz plašākā reģionā, jo jaunie speciālisti vislabprātāk izvēlas praksi iziet tuvu mājām. Kā aktīvākie uzņēmumi, kuri gaida tehnikuma audzēkņus, jāatzīmē Saldus ceļinieks, Aizputes ceļinieks, CTB, SIA Strabag.» Pēdējos gados, it īpaši šogad, līdz ar būvniecības apjomu pieaugumu visā Latvijā uzņēmumi pastiprināti interesējas par jaunajiem būvniekiem. Piemēram, Saldus ceļinieks praksē pieņēmis desmit otrā kursa ceļu būves topošos speciālistus. Arī citi reģiona uzņēmumi aktīvi interesējas par tehnikuma audzēkņiem un iespējām tos pieņemt praksē.

Publicitātes foto

Projektu vadītāja Aiva Apša Ķīšeniece piebilst, ka sadarbība ar uzņēmējiem ar katru gadu uzlabojas un paplašinās, jo uzņēmēji apzinās, ka sadarbībā ar tehnikumu viņiem ir vislabākās iespējas piesaistīt jaunos speciālistus, kuri jau prakses laikā būs apguvuši nepieciešamās iemaņas un ilgtermiņā būs lojāli uzņēmumam.

Lai veicināto uzsākto procesu, kā arī atrastu tehnikumam, audzēkņiem un uzņēmējiem pievilcīgāko sadarbības modeli, 22. augustā Saldus tehnikums aicina uz pieredzes apmaiņas semināru - diskusiju Darba vidē balstītas mācības - uzņēmuma attīstības modelis, kas tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju. Piedalīties aicināti Saldus novada un citi Kurzemes reģiona uzņēmumi, kas īsteno vai plāno īstenot darba vidē balstītas mācības, nodrošinot prakses vietas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem.

Saldus tehnikums uzsācis ES ERAF atbalstīta projekta Saldus tehnikuma modernizēšana specifiskā atbalsta mērķa 8.1.3. «Palielināt modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaitu» ietvaros īstenošanu gandrīz četru miljonu eiro vērtībā, kura laikā tiks rekonstruētas dienesta viesnīcas, tajā skaitā iegādātas jaunas mēbeles un aprīkojums, tādējādi būtiski tiks uzlaboti arī audzēkņu sadzīves apstākļi, kā arī iegādāts aprīkojums jaunās specialitātes - hidrobūvju būvtehniķis - audzēkņu apmācībai.

Publicitātes foto

Ārpusformālās izglītības ietvaros Saldus tehnikums organizē profesionālās kvalifikācijas eksāmenus cilvēkiem, kuri darba vidē ir ieguvuši atbilstošās iemaņas un zināšanas, bet par to nav saņēmuši atbilstošu dokumentu. Šī gada 7. jūlijā Saldus tehnikums organizēja ārpusformālās izglītības eksāmenu būvniecības nozares strādājošiem. Trešā kvalifikācijas līmeņa diplomu kvalifikācijā Ēku būvtehniķis ieguva trīs nozarē strādājošie būvnieki. Savukārt šā gada augustā ieplānots eksāmens specialitātē Vizuālā tēla stilists, bet decembrī specialitātē Ceļu būvtehniķis.

Saldus tehnikums piedalīsies Valsts izglītības attīstības aģentūras izsludinātajā izglītības iestāžu atlasē neformālās izglītības, profesionālās pilnveides un profesionālās tālākizglītības programmu īstenošanai Eiropas Sociālā fonda projektā Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide, kurā kā prioritārās nozares noteiktas: elektronisko un optisko iekārtu ražošanas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas; būvniecība; kokrūpniecība un metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības.

Sadarbībā ar pašvaldību tehnikums iesaistījies projektā Proti un dari, uzsākot to jauniešu piesaisti, kuri dažādu apstākļu dēļ pametuši mācības un nestrādā. Faktiski tas ir jauns izaicinājums tehnikuma vadībai un pasniedzējiem, taču Iveta Kunkule uzsver: «Atgriezt jauniešus uz pareizās takas nav viegls uzdevums. Ar viņiem strādā mentori, kuri ar sarunām, kopīgiem pasākumiem un citos veidos mēģina palīdzēt jauniešiem iegūt profesiju un iesaistīties darba tirgū. Es redzu, ka arī šiem jauniešiem acīs ir dzirkstelīte, viņiem tikai vajag nedaudz palīdzības.»

***

UZZIŅAI

Saldus tehnikums 2017./2018. mācību gadā uzņem audzēkņus šādās specialitātēs pēc 9. klases (četrgadīgās programmās):

• Datorsistēmu tehniķis

• Programmēšanas tehniķis

• Ceļu būvtehniķis

• Ēku būvtehniķis

• Hidrobūvju būvtehniķis

• Ugunsdrošības un glābšanas dienesta ugunsdzēsējs glābējs

• Viesmīlības pakalpojumu speciālists

• Vizuālā tēla stilists

Specialitātēs pēc 12. klases:

• Vizuālā tēla stilists (1,5 gadi)

• Hidrobūvju būvtehniķis (1,5 gadi)

• Informācijas tehnoloģiju drošības speciālists (2 gadi)

Arodizglītības programmās pēc 17 gadiem

• Pavārs (1 gads)

• Sausās būves montētājs (1 gads)

Dokumentus pieņem no 2017. gada 12. jūnija līdz 18. augustam

(pirmdienās - ceturtdienās 8.00-17.00, piektdienās 8.00-15.00).

Tālrunis uzziņām: 22320309,

informācija www.saldustehnikums.lv