Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ap 75% "Jauniešu garantijas" dalībnieku atrod darbu; uzņemšana turpinās

KONDITORS. Vladislavs Voitāns viena gada laikā izskolojās par konditoru, un prakses vieta nu pārtapusi par pastāvīgu darbavietu © Publicitātes foto

Profesionālajās izglītības iestādēs visā Latvijā līdz augusta beigām turpinās dokumentu pieņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās, kurās bez maksas var iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju tikai viena gada laikā. Jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā, var pieteikties mācībām, izvēloties kādu no 34 profesijām, kas izraudzītas sadarbībā ar darba devējiem.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs un nav neattaisnotu kavējumu, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, apmaksātu dienesta viesnīcu un karjeras atbalsta pasākumus. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz augusta beigām. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā.

Līdz šim Jauniešu garantijas diplomus ieguvuši jau gandrīz 5000 absolventu, bet vairāk nekā 1600 jauniešu turpina mācības. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktā absolventu aptauja liecina, ka pusgadu pēc izlaiduma ap 75% jauno speciālistu strādā un gandrīz puse no viņiem to dara mācību laikā apgūtajā profesijā.

Nemainīgi populārāko profesiju klāsta augšgalā ir pavārs, lietvedis, frizieris un konditors, apdares darbu strādnieks un tehniķis, metinātājs, autoatslēdznieks, vizāžists un dārzkopis.

Mācību neatņemama sastāvdaļa ir prakse, kas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā iekļūt uz palikšanu darba tirgū. Arī darba devēji ir ieinteresēti pieņemt darbā labākos. Piemēram, masīvkoka mēbeļu ražošanas uzņēmums Avoti SWF sadarbojas ar ražotnei tuvumā esošo Valmieras tehnikuma Rankas struktūrvienību, kas sagatavo galdniekus. Uzņēmuma vadītājs Uldis Misiņš skaidro: «Uzņēmums strauji attīstās, un mums jau ir vairāk nekā 400 darbinieku. Ar Jauniešu garantijas izglītības programmu esam apmierināti, un šogad pēc kvalifikācijas prakses uzņēmumā ir 19 kvalificēti darbinieki.»

Arī jaunieši novērtē praksi un atzīst, ka darba atrašana nav problēma, ja vien apgūtā profesija ir īstā un patīk. Kristaps Leitāns, kurš Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā apguva metinātāja profesiju, jau kvalifikācijas prakses laikā saņēma vairākus darba piedāvājumus. «Kamēr attīstīsies būvniecība, arī metinātāja darbs būs nepieciešams. Darbs šajā nozarē ir labi atalgots, ir iespējas augt un attīstīties, tāpēc esmu apmierināts, ka ieguvu diplomu un labu darbu pieprasītā specialitātē,» pieredzē dalās K. Leitāns, kurš šobrīd strādā starptautiskā metālapstrādes uzņēmumā Eko El.

Savukārt Vladislavs Voitāns, kurš Rēzeknes tehnikumā ieguva konditora profesiju, bet pirms tam bija mēģinājis vairākas reizes studēt, bija izlēmis, ka turpmāk grib apgūt praktiskas mācības.

«Mācību laikā bija iespēja piedalīties karjeras atbalsta pasākumos. Kopā ar kursabiedriem viesojāmies konditorejas fabrikā Daugavpilī, savukārt otrajā semestrī, kad jau daudz vairāk gatavojām dažādus desertus, mūsu tehnikumā notika profesionālā meistarklase. Ar tās vadītāju starpniecību atradu praksi Rīgā, kurā turpinu strādāt arī pēc mācību pabeigšanas,» gandarīts V. Voitāns, kurš pašlaik ir konditors Āgenskalna kafejnīcā Kairi.