Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERAS STĀSTS: Uzņēmējs jau skolas laikā

KOMANDA IR SPĒKS. Ralfs (no kreisās), Toms un Elgars – bijušie klasesbiedri kopīgi nolēmuši izzināt biznesa vidi, radot inovatīvus gaismas ķermeņus © Publicitātes foto

Pēc trīs nedēļām Ralfs Rogaļevs pievienosies kuplajam studentu pulkam – viņš jau nešaubīgi vairākus gadus zināja, ka studēs mehatroniku. Šo sapni viņš tūliņ sāks piepildīt. Taču viņa vēlmju un ieceru arsenālā ir arī vēl citas realizējamas idejas. Piemēram, viņš ir apņēmības pilns kopā ar uzticamajiem komandas biedriem skolas laikā radīto skolēnu mācību uzņēmumu Light Up pārnest uz reālo biznesa vidi un ar savu produktu būt zināmam eksporta tirgos. Šobrīd vēl notiek pareizā ceļa un veida meklēšana, kā to izdarīt, taču eksperti atzinuši – idejai potenciāls ir. Tā ka – tikai uz priekšu!

Gaisma un modernās tehnoloģijas

Ralfs šogad absolvēja Jelgavas Spīdolas ģimnāziju, taču laiski atpūsties vasaras mēnešos nav bijis īsti laika - lielākoties visa enerģija tika veltīta Light Up attīstīšanai. Skolēnu mācību uzņēmums (SMU) tika dibināts pērnā gada novembrī, sanākot kopā trīs klasesbiedriem - Ralfam, Tomam Sutrim un Elgaram Rihardam. Tiesa gan, Ralfs jau bija piešāvis roku SMU dibināšanā, taču pirmais projekts ātri uzzibsnīja, tomēr nebija dzīvotspējīgs. Kā skaidro Ralfs, pietrūcis laika un, iespējams, arī pacietības SMU attīstīšanai pievērsties ar 100% atdevi. Taču no savām kļūdām jau mācās, un Light Up jau gandrīz gadu ir Ralfa acuraugs. Viņš kopš pamatskolas ir robotikas entuziasts, un jau robotikas pulciņā dzimusi ideja par inovatīviem gaismas ķermeņiem. Starp citu, gaismas spēles un arī mūzika ir viņa sena aizraušanās - viņš skolā vairākus gadus bija atbildīgais par gaismas un skaņas nodrošināšanu pasākumu laikā, kā arī apguvis prasmes spēlēt bungas un trombonu.

Un Light Up arī ir saistīts tieši ar gaismas pasauli - puiši izgatavo inovatīvas moduļveida kuba lampas, kuru apgaismojumu iespējams vadīt attālināti ar viedtālruni. Viņi paši līdz šim nav atraduši citur pasaulē identisku produktu.

Vēl testē un pilnveido

Ir radītas divas produktu līnijas: Basic (baltas gaismas kubi, var ieslēgt ar pieskārienu pamatnē) un Advanced (dažādu krāsu gaismas kubi, var vadīt ar aplikācijas palīdzību). Gaismu spilgtums ir regulējams. Iespējams arī katrā kubā ieslēgt atsevišķas krāsas gaismu. «Šobrīd uz vienas pamatnes var atrasties, maksimums, astoņi kubi. Strādājam, lai šo skaitu varētu palielināt, tāpat testējam krāsas spilgtumu, lai viens kubs jau spētu nodrošināt gaismu, lai pie tās varētu lasīt, bet piecu kubu lampa spētu izgaismot visu istabu. Katrā ziņā sekojam līdzi jaunākajām tehnoloģijām, lai savā produktā ieliktu to pašu labāko,» stāsta Ralfs. Viens no viņu mērķiem ir radīt lampu ar vairāk nekā 200 kubiem, kur katru kubu var vadīt individuāli, veidojot krāšņu gaismas sienu.

Guvuši atzinību

Viņš secina, ka pirmie mēneši Light Up bijuši gana veiksmīgi - šogad tas tika atzīts kā labākais SMU vidusskolas posmā, iegūstot iespēju piedalīties un sevi prezentēt biznesa izglītības organizāciju tīkla Junior Achievement Europe SMU Eiropas finālā Briselē, kā arī uzvarēts konkursā Biznesa ekspresis, iegūstot naudas balvu - 5000 eiro, kas bija labs atspēriens produkta izstrādē. Ralfs ir pozitīvi pārsteigts, cik atvērti un pretimnākoši ir apkārtējie, palīdzot jauniešiem spert soļus uzņēmējdarbībā. «Piemēram, liels paldies jāsaka Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolai, kas piešķīra mums telpas, kur strādāt. Palīdzību sniedza programmētāji no Rīgas Tehniskās universitātes, pedagogi palīdzēja risināt ar dizainu saistītus jautājumus. Jelgavas pašvaldība palīdzēja atrast sponsoru SIA Evopipes, lai segtu papildu izdevumus, kas bija saistīti ar braucienu uz Briseli [pašu braucienu apmaksāja Junior Achievement Latvija].»

Pieminot Eiropas finālu Briselē, tur kopumā piedalījās dalībnieki no 37 valstīm. Ralfs gan teic, ka dienas ritms bija ļoti spraigs - paneļdiskusija, prezentācija, tikšanās ar žūriju pie sava stenda, tāpēc īsti nav sanācis pat iepazīties ar pārējiem. Taču atmiņā palicis kāds īpašs brīdis - viņu stends bija viens no retajiem, kuru apmeklēja un ar jauniešiem aprunājās Beļģijas karalis Filips I.

Komanda paplašinās

Tuvākā nākotnē ir iecerēts Light Up produktu piedāvāt Kickstarter platformā (produkts tiek ražots tikai tad, ja par to izrāda interesi pietiekami daudz klientu), šobrīd jaunākā informācija par Light Up lasāma viņu Facebook kontā un mājaslapā lightupdesigns.eu. Tur lielākoties visa informācija ir lasāma angliski, jo puiši lielāko fokusu vērš uz eksportu - ārvalstu klientu pirktspēja tomēr ir krietni augstāka nekā Latvijā. Tāpat vēl ir jānokārto visas formalitātes, lai Light Up oficiāli ienāktu reālajā uzņēmējdarbībā, jo šobrīd tam vairs nav SMU statuss. Tiek apsvērta iespēja iestāties Jelgavas biznesa inkubatorā, kā arī startēt vēl kādā biznesa konkursā, lai iegūtu tik ļoti vajadzīgo finansējumu tālākai izaugsmei.

Ir paplašinājies komandas sastāvs - tagad viņi ir pieci: Ralfs ir Light Up vadītājs un atbild par jautājumiem, kas skar elektroniku, Toms pārrauga finanses un kārto visas formalitātes, Elgars ir mārketinga cilvēks, jaunpienācēji - Aleksis Šteinburgs ir programmētājs un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas skolotājs Ivars Bahmanis ir atbildīgs par kubu ārējo veidolu - koka konstrukcijām. «Protams, arī mums ir kritumi un kāpumi iekšējās sajūtās - turpināt vai nē. Bet mēs vienmēr viens otru atbalstām, sapurinām un esam nolēmuši iet uz priekšu un paralēli studijām arī rosīties uzņēmumā,» secina Ralfs.

Izzina sevi

Viņš ir gandarīts, ka skolas laikā iesaistījās SMU kustībā, lai gan sākotnēji bija skeptisks, uzdodot tradicionālo jautājumu - ko gan man tas dos? «Deva daudz. Tā ir lieliska prakse. Turklāt SMU ļauj izzināt sevi - kas man patīk, padodas un kas nē. Jo ātrāk ir skaidrība par šiem jautājumiem, jo lielāka varbūtība, ka netiks pieļautas kļūdas, izvēloties studiju virzienu, nākotnes profesiju,» spriež Ralfs.

Viņš pats sevi nākotnē saredz kā darba devēju, ne ņēmēju. «Es gribu būt noteicējs pār savu darba dienu.».