Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vāc parakstus par sešgadnieku nesūtīšanu skolā

© Lauris Aizupietis/F64

Neatkarīgā izglītības biedrība un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība ir uzsākušas balsu vākšanu sabiedrības iniciatīvas platformā manabalss.lv, lai saglabātu šobrīd esošo kārtību, kad bērni skolas gaitas uzsāk septiņu gadu vecumā, ar retiem izņēmumiem – astoņu gadu vecumā, pretēji Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānotajai reformai, kas paredz skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma.

“Saglabājot esošo kārtību, sabiedrības ieguvumi izpaudīsies vairākos aspektos, piemēram, kā liecina psihologu un bērnu neirologu viedoklis, uzsākot skolas gaitas no septiņu gadu vecuma, bērni ir pietiekami nobrieduši, lai tas viņiem neradītu papildus emocionālo un fizisko slodzi, attiecīgi, tas neradītu kaitējumu bērnu veselībai un psihei. Saskaņā ar ekonomista Džeimsa Hekmena teoriju, ja bērni ir saņēmuši atbilstošu pirmsskolas izglītību, nākotnē sabiedrība iegūst pieaugušos, kuri ir tendēti rūpēties par savu veselību, viņiem ir augstāki nodarbinātības rādītāji un augstāki ienākumi, viņi ir mazāk iesaistīti noziedzīgos nodarījumos, un mazāk ir nepieciešams sociālais atbalsts,” stāsta viena no iniciatīvas autorēm, Neatkarīgās izglītības biedrības priekšsēdētāja, Dr.paed. Zane Ozola.

Iniciatīvas mērķis ir ar iedzīvotāju atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu saglabāt esošo kārtību, kas paredz skolas gaitu uzsākšanu no septiņu gadu vecuma, retos izņēmuma gadījos no astoņiem gadiem vai no sešiem gadiem, ja bērns tam ir gatavs un vecāki to vēlas, tādējādi ļaujot bērniem saglabāt bērnību un normālu attīstības procesu.