Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Nav saņemtas sūdzības par kāda neredzīga bērna neuzņemšanu skolā

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Latvijas Neredzīgo biedrība nav saņēmusi sūdzības par kāda neredzīga bērna neuzņemšanu skolā, pauda biedrības centrālās valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe.

Līdz ar to gadījumu, kad Rīgas Valsts 3.ģimnāzija atteica vietu vidusskolā neredzīgam jaunietim, biedrība nevarot komentēt.

Sproģe gan norādīja, ka reizēm biedrības palīdzība tiek lūgta, kad nepieciešams atbalsts vecākiem vai skolai, lai palīdzētu nodrošināt informāciju, pielāgotu mācību materiālu un nodrošinātu vides pieejamību skolēna izglītības iegūšanai. Šādos gadījumos biedrības sociālās rehabilitācijas centra darbinieki un Strazdumuižas internātskolas speciālisti kopīgi sniedz nepieciešamo atbalstu skolēnam, vecākiem un skolotājiem.

Sproģe atzina, ka neredzīga bērna uzņemšana skolā rada zināmas problēmas, jo īpaši, ja skola iepriekš nav saskārušies ar šādu situāciju. "Skolas vadībai ir jāiegūst nepieciešamās zināšanas, lai nodrošinātu pielāgotu vidi un materiālus mācību procesā," skaidroja biedrības pārstāve.

Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Viņa norādīja, ka situācijās, kad skolā mācības sāk neredzīgs bērns, komandā jāstrādā visām iesaistītajām institūcijām, turklāt vecākiem rūpīgi jāizvērtē, kurā skolā sūtīt bērnu, proti, jārīkojas bērna interesēs, lai ikvienam skolēnam būtu nodrošināts kvalitatīvs mācību process ikvienā skolā.

Taujāta, vai skolas Latvijā ir gatavas uzņemt neredzīgus bērnus, Sproģe norādīja, ka kopējā situācija valstī lēnām uzlabojas, pateicoties uzņēmīgiem vecākiem, atsaucīgiem un saprotošiem skolotājiem un skolu direktoriem. Nedaudz labāka situācija ir augstskolās, piebilda Sproģe.

Pēc viņas paustā, par situācijas uzlabošanos liecina tas, ka arvien biežāk tiek runāts par iekļaujošo izglītību un tās nozīmi. "Vairāk jārunā par pozitīviem piemēriem, tādējādi iedrošinot vecākus pašiem izvēlēties skolu savam bērnam," uzskata biedrības centrālās valdes priekšsēdētāja.

Pēc viņas domām, valstī kopumā būtu jānodrošina izglītības iestādes ar nepieciešamo informāciju, metodiku, pielāgotiem mācību materiāliem, jāorganizē izglītojoši semināri skolotājiem, nodrošinot pieredzes apmaiņu.

Kā iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma", Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) izvērtēs Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas rīcību, atsakot vietu vidusskolā neredzīgam jaunietim.

Skolas direktors LTV skaidrojis, ka zēns nav uzņemts, jo esot izkritis iestājeksāmenā matemātikā. Tomēr jaunieša mamma Aivija Bārda ir pārliecināta, ka nepieciešamo punktu skaitu nav izdevies savākt vienīgi tādēļ, ka iestājeksāmens nav bijis pielāgots skolēniem ar redzes invaliditāti.