Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Bezmaksas lekcija par testu kārtošanas stratēģijām, ja interesē darbs ES institūcijās

© Lauris Aizupietis/F64

Šo sestdien no pulksten 11.00 līdz 13.30 Eiropas Savienības (ES) mājā ES institūciju darbinieks Briselē Uldis Šalajevs bezmaksas vieslekcijas laikā izklāstīs stratēģijas, kārtojot Eiropas Savienības Eiropas Personāla atlases biroja (EPSO) atklāto konkursu datorizēto priekšatlases daudzizvēļu testus. Īpaša uzmanība tiks pievērsta vienam no EPSO testa praktiskajiem uzdevumiem – darbs grupā.

Paralēli EPSO pastāvīgo ierēdņu konkursiem vairākas ES institūcijas un aģentūras aicina interesentus reģistrēties atklātajiem konkursiem darbam par administratoriem (AD) Eiropas Komisijā (Galvenajā ekonomista darba grupā un Juridiskajā dienestā Briselē, pieteikties līdz 13. un 20. oktobrim), savukārt ES Padomē par pastāvīgajiem ierēdņiem - juristiem-lingvistiem darbam latviešu valodā (pieteikties līdz 28. novembrim).

ES iestādes aicina arī pieteikties ekspertus plašsaziņas līdzekļu un digitālās komunikācijas jomā konkursa uz pastāvīgo ierēdņu - asistentu (AST) vietām līdz 14. novembrim.

EPSO regulāri rīko atklātus konkursus, lai atlasītu darbiniekus, kuri ir talantīgi, motivēti un augsti kvalificēti savā profesionālajā jomā, izveidojot kandidātu rezerves sarakstus, no kuriem ES iestādes var pieņemt darbā pastāvīgos ierēdņus - administratorus (AD) un asistentus (AST). EPSO atlasa darbiniekus ES iestādēm un aģentūrām, tostarp Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Komisijai, Tiesai, Revīzijas palātai, Eiropas Ārējās darbības dienestam, Ekonomikas un sociālo lietu komitejai, Reģionu komitejai, Eiropas Datu aizsardzības uzraudzītājam un Eiropas Ombudam. Pēc tam katra ES institūcija un aģentūra var pieņemt darbiniekus no EPSO atlasīto pretendentu vidus.

Vieslekcijas laikā dažiem no klātesošajiem būs iespēja izmēģināt savas prasmes un iemaņas darba grupas vadīšanā. Uzdevums grupā ir viens no EPSO vērtēšanas centra uzdevumiem, kur, pēc individuālas iepazīšanās ar noteikta apjoma informāciju svešvalodā, klātesošajiem jāapspriežas grupā ar vairākiem citiem dalībniekiem un jāpieņem kopīgs lēmums. Simulācijas uzdevums būs angļu valodā.

***

UZZIŅAI!

• Uldis Šalajevs ir stažējies Eiropas Parlamentā 2010. gadā un vēlāk strādājis ES diplomātiskajā dienestā (EEAS) Briselē. Kopš 2013. gada strādā Eiropas Komisijā Briselē.

Viņš ir absolvējis Ērgļu arodvidusskolu, Avansas universitāti Nīderlandē un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultāti.

• Vietu skaits vieslekcijā ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties tiešsaistē https://goo.gl/forms/oUf4chvev7boaKYA3 vai zvanot pa tālruni 67085446.

***

Par EPSO datorizētajiem priekšatlases daudzizvē ļu testiem

• Lielākajai daļai konkursu EPSO rīko datorizētus priekšatlases daudzizvēļu testus. Testu grūtības pakāpi un saturu nosaka atlases komisija, pamatojoties uz EPSO priekšlikumiem.

Testus vērtē ar datoru palīdzību.

• EPSO atklāto konkursu gaitā notiek vairāki eksāmeni.

• Nokārtojot datorizēto priekšatlases daudzizvēļu testus, kuri ir bezmaksas un ir pirmais solis, kandidāti tiek uzaicināti uz pārbaudījumiem vērtēšanas centrā, kuri ilgst vienu vai divas dienas, visticamāk, Briselē vai Luksemburgā. Uz šā posma pārbaudījumiem aicināto kandidātu skaits būs ne vairāk kā trīs reizes lielāks par katrai pakāpei atlasāmo kandidātu skaitu. Veiksmīgi izturot 2. atlases kārtu, pēc kandidātu apliecinošo dokumentu pārbaudes, atlases komisija izveidos to atbilstošo kandidātu rezerves sarakstu katrā pakāpē, kuri vērtēšanas centra posma pārbaudījumos ieguvuši augstāko novērtējumu, līdz tiks sasniegts norādītais atlasāmo kandidātu skaits.

Rezerves saraksts un tajā publicētie ierēdņu kandidātu vārdi alfabēta secībā būs pieejams visām ES institūcijām, kuras tad ir tiesīgas uzrunāt šos kandidātus darbam ES institūcijās.