Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LLU samilzis konflikts: Pret vismaz 17 darbiniekiem ierosinātas disciplinārlietas

© Raimo Lielbriedis/ F64 Photo Agency

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) samilzis konflikts starp universitātes vadību un Veterinārmedicīnas fakultātes darbiniekiem - pret vismaz 17 veterinārārstiem, kas vienlaikus ir mācībspēki, universitātes vadība sākusi disciplinārlietu, vēsta portāls "lsm.lv".

\Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) LLU arodorganizācijas biedriem ir izveidojies darba strīds ar LLU vadību jautājumā par akadēmiskā personāla darba slodzi un darba samaksu. Jau šī gada aprīlī LLU arodorganizācija vērsās LIZDA ar lūgumu izvērtēt LLU rektores rīkojuma atbilstību Ministru kabineta noteikumiem par pedagogu darba samaksu.

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Ilmārs Dūrītis portālam stāsta, ka līdz ar šī konflikta sākumu, izlaiduma dienā universitātes vadība saistībā ar fakultātes darbu sāka iekšējo auditu, kam vēlāk sekoja disciplinārlietas pret mācībspēkiem. "Man ir pamats aizdomām, ka šādā veidā universitātes vadība grib apklusināt fakultātes mācībspēkus, kas ir skaļi pauduši savu viedokli," pauž Dūrītis.

Iekšējā audita ietvaros universitātes rektores Pilveres parakstīts rīkojums septembra vidū veterinārārstiem, kas vienlaikus ir mācībspēki, liek detalizēti aprakstīt darba gaitas no 1.janvāra līdz 31.maijam, iekļaujot klientu adreses un kontaktinformāciju. Mācībspēki sagatavojuši atbildi, ka viņi noteiktajā termiņā šo atbildi nevar sagatavot, vēsta portāls.

Raimo Lielbriedis/ F64 Photo Agency

Veterinārās klīnikas direktores amata pienākumu izpildītāja Jevgēnija Kondratjeva norāda, ka auditā prasīto informāciju viņa auditoriem ir iesniegusi jau vasaras sākumā. Mācībspēkiem gan prasīta detalizētāka informācija. Viņa pauž neizpratni, kāpēc vēlreiz kas tāds tiek prasīts.

Tā kā veterinārārsti prasību nav izpildījuši, piektdienas vakarā vismaz 17 klīnikas darbinieki esot saņēmuši rektores parakstītas vēstules ar paziņojumu par disciplinārlietas uzsākšanu.

LLU Sabiedrisko attiecību nodaļā norāda, ka rektore Irina Pilvere nekomentēs situāciju, šim uzdevumam esot deleģēts studiju prorektors Aigars Laizāns. Tikmēr viņš norāda, ka šī ir universitātes iekšēja darbība un tā netiks komentēta.

Universitātes vadība arī neatklāj iemeslus, kāpēc padziļināti tiek auditēta tieši LLU Veterinārmedicīnas fakultāte. Nav zināms, vai iekšējais audits ir noslēdzies, taču Zemkopības ministrijā (ZM), kuras pārziņā ir LLU, atklāj, ka aizvadītajā nedēļā rektore lūgusi ministriju veikt vēl vienu auditu fakultātes veterinārajā klīnikā - šoreiz no ministrijas puses.

ZM piekritusi auditēt to daļu, kas attiecas uz Eiropas projektu līdzekļu izlietojumu. Ministrija gan piebildusi, ka pret citām universitātes struktūrvienībām, kas arī saņēmušas publisko finansējumu, padziļināts audits ministrijai neesot pieprasīts. Ministrija situācijas risināšanā neiesaistīšoties.

Lūgumu iesaistīties saņēmusi LIZDA. "Daļa no šiem darbiniekiem sistēmu nav ne izstrādājuši, ne paši izdomājuši. Būtībā mobinga elementi. Ja darbinieks paļaujas, ka ir sistēma, kurā viss tiek fiksēts, un viņš katrs neveic dubulto grāmatvedību. Tas izskatās pēc atbildes gājiena pēc tam, kad cilvēki ir norādījuši, ka Senāts - augstākā lēmējinstitūcija - pieņem noteikumu, kas ir pretrunā ar ārējiem normatīvajiem aktiem," spriež LIZDA vadītāja Inga Vanaga.