Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ar plašu programmu atzīmēs RTU 155. jubileju

© Lauris Aizupietis/f64

Ar plašu programmu šonedēļ tiks atzīmēta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 155. jubileja, kuras kulminācija būs 14. oktobrī – universitātes dzimšanas dienā.

Svinības sāksies 10. oktobrī ar RTU Vēstures dienu, kuras laikā tiks atklāta RTU Vēstures muzeja ekspozīcijas zāle un grāmatas «Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā» 5. sējums. Par mūža ieguldījumu RTU un ķīmijas vēstures izpētē tiks sveikts viens no grāmatas autoriem - Ilgvars Grosvalds, kurš šogad svin 90. jubileju. 10. oktobrī paredzēta arī RTU 155. gadadienai veltīta 58. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas «Inženierzinātņu un augstskolu vēsture» sēde.

Savukārt 14. oktobrī pēc svinīgās RTU Senāta sēdes, ar ko sāksies svētku dienas pasākumu programma, notiks starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēde. Tajā notiks goda nosaukumu «RTU Gada zinātnieks 2017», «RTU Gada jaunais zinātnieks 2017» un «RTU Gada jaunā zinātniece 2017» pasniegšanas ceremonija.

Pirmo reizi RTU vēsturē notiks arī «RTU Gada balvas valorizācijā» pasniegšana. Jaunais konkurss iedibināts, lai izvērtētu RTU aktivitātes valorizācijā - universitātē radīto produktu komercializācijā un lietišķo pētījumu rezultātu popularizēšanā, patentēšanā, ieviešanā un pielietošanā jaunu uzņēmumu dibināšanai. Efektīva tehnoloģiju pārneses un inovācijas attīstības vide ir viens no RTU stratēģiskajiem mērķiem, tāpēc liela uzmanība RTU tiek pievērsta jaunu, inovatīvu tehnoloģiju radīšanai, attīstīšanai un komercializēšanai, veicinot studentu un zinātnieku uzņēmumu izveidi. Arvien lielāka vērība tiek pievērsta arī uzņēmējspējas attīstībai studentos, darba tirgum sagatavojot ne vien augsti kvalificētus darba ņēmējus, bet arī darba devējus.

Lūgtajiem viesiem 14. oktobrī notiks arī RTU rektora akadēmiķa Leonīda Ribicka pieņemšana, un vakarā būs jubilejas svinīgais sarīkojums un balle.

RTU (tolaik — Rīgas Politehniskā augstskola) dibināta 1862. gada 14. oktobrī kā pirmā daudznozaru tehniskā augstskola tā laika Krievijas impērijā. 1919. gada sākumā uz tolaik jau Rīgas Politehniskā institūta bāzes tika izveidota Latvijas Augstskola, kas pēcāk tika pārdēvēta par Latvijas Universitāti. Par pastāvīgu augstākās izglītības iestādi Rīgas Politehniskais institūts atkal kļuva 1958. gadā. Pašreizējais nosaukums tika iegūts 1990. gadā.